Dýmovnice a agresivní fanoušci. Policisté si zkusili zásah na fotbalovém zápase

21. září 2017

Dav, agrese, skandování a výkřiky. Situace jako při skutečném fotbalovém utkání byla na společném cvičení českých a rakouských policistů. Pořádkové jednotky obou států trénovaly zásah proti agresivním fanouškům.

Jednalo se o první cvičení svého druhu na území Rakouska. Na fotbalovém hřišti v Bad Leonfeldenu se do něj zapojilo přes 140 figurantů.

Jako první na stadion dorazili rakouští fanoušci v doprovodu územních pořádkových jednotek. Jejich cesta na tribunu vypadala zprvu hladce.

O chvíli později přijel autobus s českými fanoušky a situace se začala přiostřovat jako při reálném zápase. Nechyběly dýmovnice, ohňostroje, ale také zatýkání výtržníků. Do akce se zapojily i vrtulníky.

Podle náměstka českého policejního ředitele Petra Petříka šlo cvičení podle plánu. „Z mého pohledu bylo perfektní, také figuranti odvedli velmi dobrou práci, vypadalo to skutečně reálně. Myslím, že to je podstata, aby si to všichni vyzkoušeli na vlastní kůži, jak policisté, tak i psi, které tu měla česká i rakouská strana. To jsou opravdu věci, které musí zažít na vlastní kůži,“ řekl.

Partnerství mezi Českou republikou a Rakouskem týkající se policejní spolupráce vzniklo už v roce 1959. Od té doby prošlo mnoha změnami. Tou zásadní byl nedávno podepsaný dokument. „Byla to smlouva nově podepsaná v roce 2016, kde byly upraveny podrobnosti, jakým způsobem může česká policie zasahovat na rakouském území a obráceně,“ doplnil Petr Petřík.

Průběh cvičení si chválili i figuranti, například Roman Videnský, student policejní školy v pražských Hrdlořezích. „Minulý týden jsme měli přípravu a dneska už to šlo naostro. Všechno klapalo přesně, jak jsme si to rozvrhli. Byli jsme agresivní vůči pořádkové policii, ta nás zpacifikovala, zasáhla, jak měla. Hecovali jsme se navzájem, ale jakmile to skončilo, tak jsme si podali ruku a bylo to přátelské,“ popsal.

Celé cvičení zakončilo přátelské fotbalové utkání mezi českými a rakouskými studenty policejních škol.

Cvičení českých a rakouských policistů simulovalo zásah při fotbalovém utkání
autor: mvo
Spustit audio