Egypt se obává etiopské přehrady, Etiopané ale pokračují ve výstavbě

V Káhiře dnes začala důležitá jednání o výstavbě velké etiopské přehrady na Nilu s názvem Obrození, na které se už několik let pracuje. Jednání se účastní Egypt, Súdán a Etiopie. Egypťané se obávají, že jim nová přehrada vezme velké množství nilské vody. Na dokončení stavby už ale zřejmě nic nezmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delta Nilu na satelitním snímku

Delta Nilu na satelitním snímku | Foto: public domain, NASA/GSFC

Etiopané totiž pokračují ve výstavbě, a to bez ohledu na to, že expertní studie jejích dopadů - na kterých se Etiopie s Egyptem dohodly už před zahájením stavby - ještě nejsou hotové.

Výstavba přehrady celkově probíhala překvapivě velice rychle. Etiopané totiž využili určitého chaosu v Egyptě během revoluce od roku 2011, kdy si Egypťané „nevšimli“, co se v Etiopii děje.

Egypt se však o své africké sousedy příliš nezajímal ani dříve, jak ostatně přiznal v jednom z předvolebních interview i současný egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Káhiře se jedná o stavbě etiopské přehrady na Nilu. Egypt se bojí nedostatku vody, stavba už ale pokročila. Více Štěpán Macháček

„Problém etiopské přehrady jsme velice zanedbali, a nejde jen o přehradu, ale také o vztahy s africkými zeměmi. Vůbec jsme se o ně nezajímali - nezajímali jsme se ani o země povodí Nilu, ani o samotnou Etiopii. To si musíme přiznat. Přitom nilská voda a s ní související etiopská přehrada je pro nás otázkou života a smrti,“ řekl Sísí.

Přestože tak dnes v Káhiře začalo důležité kolo jednání, samotní egyptští experti jsou skeptičtí a říkají, že Etiopie stejně bude pokračovat ve výstavbě bez ohledu na výsledky těchto jednání.

Podle nedávného vyjádření etiopského prezidenta už je hotovo asi 40 procent stavby, první část by měla být zprovozněna už v červnu 2015.

Přehrada má instalovaný výkon 700 megawattů. Až bude celá stavba za několik let dokončena, bude mít výkon 6 tisíc megawattů (třikrát více než JE Temelín), což z ní bude dělat největší přehradu na africkém kontinentu.

Práva afrických zemí z povodí Nilu na využití vody z této řeky upravuje jediná mezinárodní dohoda z roku 1959 mezi Egyptem a Súdánem na rozdělení veškeré vody, která protéká súdánsko-egyptskou hranicí.

Tato smlouva však vůbec nerespektuje práva dalších afrických států, tudíž právě ani země jako třeba Etiopie příliš nerespektují přání Egypta, aby měl nějaké slovo ve výstavbě přehrad na horních tocích Nilu.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme