Egyptští novináři protestují proti zatčení kolegů, chtějí rezignaci ministra vnitra

Egyptští novináři se bouří. Policie v pondělí pronikla do jejich syndikátu a zatkla dva redaktory nezávislého deníku Janájir. Podle novinářů je to bezprecedentní narušení svobodného prostoru, které nemá v Egyptě obdoby. Desítky žurnalistů drží v budově v centru Káhiry protest a vyzývají k odstoupení ministra vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest egyptských novinářů proti zatčení jejich kolegů

Protest egyptských novinářů proti zatčení jejich kolegů | Zdroj: Reuters

Novináři se odvolávají i na dnešní Světový den svobody tisku a při této příležitosti pořádali i tiskovou konferenci, ale že protest připadl přímo na dnešní den, je spíše náhoda.

Kolem poledne bylo v budově syndikátu novinářů několik desítek lidí, ale žurnalisté říkají, že přijdou kolegy k večeru podpořit.

Ulice kolem budovy je uzavřena policií a na místě je několik policejních a pořádkových jednotek. Bezpečnostní složky jsou tedy připraveny zasáhnout v případě, že by se protest rozšířil nebo zesílil.

Policie dva novináře z deníku Janájir obviňuje, že v souvislosti s nedávnými protesty proti předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii psali ve svých nezávislých novinách o tom, že ostrovy patří Egyptu historicky a že by se neměly Saúdské Arábii předávat.

Z toho důvodu je policie obvinila například ze šíření nepravdivých zpráv, z podněcování protestů nebo ničení veřejného majetku.

Svoboda tisku | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme