Ekodukty a podmostí. Nadchody a podchody pro divokou zvěř

30. listopad 2015

U Kletného, místní části Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku, najdete takzvaný ekodukt. Jde o speciálně upravenou mostní konstrukci nad dálnicí D1, díky které se mohou v krajině volně pohybovat divoká zvířata. Dálniční nadchod leží taky na migrační trase velkých šelem.

Ekodukt je vlastně most navržený tak, aby vyhovoval těm zvířatům. To znamená, aby se na něj nebála vstoupit.

„Musí být dostatečně široký a musí být zařízen tak, aby imitoval to přírodní prostředí – nevede tady žádná cesta, nejsou tady žádné dráty, měla by tady být výsadba, stěna, která brání výhledu na dálnici. Zvířata by zde měla mít pocit, že jsou v bezpečí,“ vysvětluje Jan Klečka, ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří.

Je vyzkoušeno, jaké má které zvíře nároky. Minimální šířka toho mostu by měla být asi 40 metrů.

„To bylo zajímavé, už když to tady stavěli. Ještě tady stály bagry a bylo to nezarostlé a už tady běžně chodili zajíci, chodila tady srnčí zvěř a dokonce divočáci tudy probíhali. Evidentně to chybělo. Rychle si to zvířata našla a od začátku je ten most používaný,“ dodává Klečka.

Podle něj se celá investice dělala ve větším nadhledu, nejde o nějaký přechod lokálního významu. Ekodukt leží na migrační trase, která propojuje Beskydy a celé Karpaty s pohořími dále na západ.

Častější možností přechodu přes dálnici než ekodukty jsou prostory pod mosty. Jedno takové podmostí je u Studénky, v Bravanticích.

Podmostí

„Zde je opravdu to podmostí dálnice hodně dlouhé, je to nějakých patnáct mostních pilířů, takže ta zvěř zde má dostatek prostoru na to, aby mohla touto krajinou projít, aniž by si vlastně té dálnice nějak všimla,“ vysvětluje Jana Kristiánová ze Správy CHKO Poodří.

K dálnici D1 na Novojičínsku vás zveme v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu si poslechněte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘, kompletní zvukový archiv pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio