Ekologické dřevostavby potřebují specifický materiál. Staví se z měsíčního dřeva

18. listopad 2017

Přírodu, zdravotní nezávadnost a minimální náklady na provoz v sobě spojují ekologické verze dřevostaveb. Můžete si je přizpůsobit vlastním potřebám, jsou výhradně ze dřeva a musí se obejít bez přidaných ropných látek, ftalátů nebo polymerů. Vyžadují tedy kvalitní materiály.

Podstatný je výběr vhodného dřeva. Pocházet by mělo být z evropských zemí a vyšších lokalit hlídaných státy v Rakousku, Itálie, Německu nebo Francii. Podstatné je období, kdy se surovina těžila. Musí se totiž jednat o tzv. měsíční dřevo, které se získává v období od prosince do března a navíc těsně po úplňku.

Dřevo má v této době nejnižší relativní vlhkost, protože voda a míza z kmenů odchází do kořenů. Díky tomu je materiál stálý, kompaktní a přirozeně chráněný. Škůdci jdou po míze a vlhkosti. Není potřeba si tedy dělat starosti s jakýmikoliv postřiky, jak upozorňuje Ing. Karel Vlček ze společnosti Cannis Group s.r.o.

Ekologická dřevostavba přitom nemusí vypadat pouze jako nová roubenka. Základ představuje materiál a způsob konstrukce. Spolehlivý je celodřevěný systém, který používali už v dávné historii naši předci při budování lodí nebo domů. Jednotlivé dřevěné vrstvy se skládají horizontálně, vertikálně a diagonálně. Poté se skrz vrstvy vlisují vysušené dřevěné kolíky, které přirozeně nasáknou relativní vlhkost a nabobtnají tak, že vytvoří kompaktní nepropustnou plochu.

Na povrch dřevěných zdí už můžete povrchově umístit jakýkoliv materiál – cihly, kámen, sklo, kov nebo klasickou fasádu z tažené omítky. Ideální je samozřejmě venkovní i vnitřní přírodní ekologická hliněná omítka, která pomáhá udržet přirozenou vlhkost.

Podstatný je výběr vhodného dřeva

Nosné stěny jsou široké od 17 do 36,5 cm. Dřevo má nejlepší výsledky testů z hlediska zvukové izolace, takže si užijete nejen zdravé bydlení, ale také klid. Na střechu se používá materiál, který ladí se dřevem, například pálená taška, čedičová taška nebo šindele.

Spustit audio