Ekologové z Rožnova pod Radhoštěm zahájili projekt na záchranu horských luk

Traktory nahradí ovce na vybraných valašských pastvinách. Ekologové z Rožnova pod Radhoštěm tak chtějí zachránit mizející vzácné louky. Ty pomalu zarůstá plevel a zvířat, která by jej spásala, je v regionu málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovce na farmě manželů Hejlových

Ovce na farmě manželů Hejlových | Foto: Marta Samcová Hejlová

Na obnovu chráněných lokalit získali ochránci přírody jako jediní v republice pětiletý grant z Evropské unie.

„Stroje budou sekat hlavně nedostupné louky ve vrcholových partiích Beskyd. Bránováním pak nahradí práci ovčích kopýtek,“ říká předseda Českého svazu ochránců přírody Salamandr Vojtěch Bajer.

„Jsou to louky, které jsou ohrožené i v rámci celé Evropské unie a proto je unie chrání v rámci své soustavy Natura 2000. A proto se vlastně zjišťuje, jak je možné tyto louky zachránit. Ony jsou závislé na tom, že se tam z velké části pásly ovce, ale to už se dnes neděje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na bránování nemají lidé vybavení, říká koordinátorka projektu Barbora Krupová

Koordinátorka projektů Barbora Krupová vysvětluje, jak bude pětiletý program vypadat.

„Jsou tam zahrnuty i ovečky, je tam naplánovaných zhruba devět hektarů na pastvu, a celkově bychom se chtěli starat o 45 hektarů tady těch vzácných horských pastvin.“

I když je to prezentováno jako novinka, může to připadat jako samozřejmost. Hlavně je potřeba nakypřit půdu.

„Na bránování nemají lidé vybavení. Ti malí zemědělci, malí hospodáři, nebo nějaká nezisková organizace na to ty brány prostě nemají,“ vysvětluje Barbora Krupová.

„Spousta lidí se nám ozývá, proč z těch peněz nezaplatíme prostě pasení ovcí. Proč vymýšlíme složité technické postupy. Vždyť to musí být dražší. Problém je právě v tom, že to není dražší,“ dodává Vojtěch Bajer.

„Dneska, aby někdo začal pást ovce na izolovaných vzdálených lokalitách, musel by za to dostat spoustu peněz, aby se mu to vyplatilo,“ říká Bajer.

Na ohrožené louky chtějí ekologové vrátit hlavně druhově bohaté smilkové trávníky. Objevit by se měly znovu například mateřídouška, hvozdík, violka psí či orchideje.

Vojtěch Bureš, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme