Ekonom Tomáš Sedláček o uprchlické krizi

14. listopad 2015

Téma uprchlické krize rezonuje společností. Skutečně se ale jedná o krizi? Jak se k problému staví Česká republika? A jak po ekonomické stránce vypadá ráj?

Zájem běženců o to, aby žili na území Evropské unie, se u nás často dává do ekonomického kontextu - kde budou žít a za co? Co ale pro Evropu skutečně znamená zpráva: chceme k tobě, chceme do Evropy?

Ekonoma Tomáše Sedláčka se na to v pořadu Leonardo Plus ptal Marek Kuchařík. Zazněly ale i názory novináře Karla Hvížďaly nebo Radky Denemarkové. Spisovatelka, která žije trvale v Německu, se domnívá, že se uprchlická krize stává hračkou v rukách populistických politiků.

Kdybychom EU neměli, kvůli aktuálním krizím bychom si ji museli vymyslet

Uprchlická vlna je v krátkém časovém horizontu už několikátou krizí týkající se celé Evropy. Předcházely jí krize finanční, řecká a ukrajinská.

„Všechny tyto krize jsou nadnárodní. Žádnou z nich nemá šanci vyřešit nějaký stát sám o sobě. Ani Německo ne. Kdybychom neměli Evropskou unii, už jenom kvůli těmto čtyřem krizím bychom si ji museli vymyslet,“ tvrdí ekonom Tomáš Sedláček

Socha Sira Nicholase Wintona, zachránce československých židovských dětí, které zavčas poslal vlaky do Velké Británie. První socha, kterou většina běženců v Praze uvidí

Uprchlíci nám nesnědí poslední kůrku chleba. Máme na to, postarat se o ně

V souvislosti s aktuální situací se Tomáš Sedláček setkává s množstvím dotazů typu, jestli je čistě z ekonomického pohledu příliv lidí dobrý, nebo špatný.

„To mi přijde zvláštní. Protože - co kdyby to bylo špatně? Tak je odmítneme? Tohle přece není otázka prioritně ekonomická. Nejde o to, že by nám snědli poslední kůrku chleba a že bychom v Evropě neměli kde bydlet. My na to máme. Tato otázka pro nás žádným způsobem nepředstavuje existenciální ohrožení. Je to otázka morální,“ domnívá se přední český ekonom.

autoři: mrk , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio