Elektrická Corvette šesté generace se stala novým rekordním silničním elektromobilem

16. březen 2016

Speciálně upravený sportovní automobil od firmy Chevrolet, vyrobený konkrétně na bázi jejího typu C6 Corvette Z06, se stal nejrychlejším silničním elektromobilem, když na 5 kilometrů dlouhé přistávací dráze pro raketoplány ve floridském Kennedy Space Center (NASA) dosáhl rychlosti 300.6 kilometrů za hodinu.

Elektromobil z původně benzínového modelu vytvořila firma Genovation a nazvala jej Genovation eXtreme Electric (GXE) Corvette. Rychlostní rekord vzápětí uznala organizace International Mile Racing Association (IMRA). Firma Genovation se stala známou svojí výrobou výkonných elektromotorů, baterií a speciálních elektromobilů, přičemž elektromotor zmíněného prototypu GXE dosahuje výkonu 700 koňských sil a kroutivého momentu 813 Newton-metrů.

Předchozí rekord s hodnotou 284 kilometrů za hodinu do této doby držel finský prototypový elektromobil. Firma Genovation očekává, že elektromobil GXE Corvette časem tento rekord ještě zvýší, zhruba na hodnotu 320 kilometrů za hodinu. V tomto směru však připravují své konkurenční speciální elektromobily i další firmy.

Mohlo by jít např. o plánovaný model Concept_One od chorvatské firmy Rimac, který by měl mít pod kapotou přes 1000 “elektrických koní”, o Zombie 222 od Bloodshed Motors nebo o “hyperauto” FFZERO1 od firmy Faraday Future.

Energetická kapacita baterie GXE Corvette činí 44 kiloWatthodin, což stačí na dojezd až 210 kilometrů při běžném, nesportovním nebo městském stylu jízdy (při závodním režimu se dojezd sníží zhruba na jednu třetinu). Velmi úsporný styl jízdy je umožněn mj. díky šestirychlostní ruční převodové skříni. Cena vozu je přitom odhadována na 330 tisíc dolarů.

Cena přestavby z běžného typu benzínové Corvetty, vyrobené v letech 1997 až 2013, na model GXE Corvette činí minimálně 290 tisíc dolarů.

Silniční model GXE Corvette však není absolutně nejrychlejším elektromobilem na světě. Rychlosti skoro 329 kilometrů za hodinu dosáhl v roce 2013 závodní elektromobil Lola od britské firmy Drayson Racing Technologies a absolutní rekord v kategorii elektromobilů drží speciální elektromobil Buckeye Bullet.

Tento speciál má tvar stíhačky, hmotnost přes 1800 kg a na silnici nebo závodní dráze ho nepotkáme. Své rekordní rychlosti 495 kilometrů za hodinu dosáhl v roce 2010 na vysoce rovné a hladké solné pláni.

Zdroje: Genovation, Futurism, Dupont Registry, The Drive, The Verge, Inhabitat, Slashgear, Youtube, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio