Eliška je oslňující. Černo-růžová kráska z Liberce poráží soupeře ve Formuli Student

Má karbonovou karoserii, hliníkovou část vytištěnou na 3D tiskárně a pohání ji motor z japonského motocyklu. Dostala jméno Eliška po slavné české automobilové závodnici Elišce Junkové. Jde o sportovní formuli, kterou zkonstruovali studenti Technické univerzity v Liberci. Elegantní vůz má za sebou první závodní sezónu Formule Student.

Eliška se svou černo-růžovou karosérií každého oslní. „Když jsme zjistili, že máme krásné holčičí jméno, řekli jsme si, že růžová barva s karbonem bude ideální,“ říká pilot Jakub Ježek těsně před tím, než Eliška vyjela na první závod Formule Student do Itálie.

„Prošli jsme první přejímkou, kde kontrolují auto od kola až po trubky rámů. Už jenom tím, že jsme prošli, porazili jsme skoro polovinu týmů,“ rekapituluje první sbírání závodních zkušeností Elišky v konkurenci padesáti týmů z celého světa studentka Dominika Čadková, která zajišťovala pro celý tým veškerý servis.


Formule Student se jezdí v Evropě od roku 1998, z českých týmů dosahují zatím největších úspěchů studenti ČVUT.

Martin Váňa pilotoval Elišku na závodech Baltic Open v Písku, kde skončil studentský tým na 10. místě. Formule jezdí rychlostí do 100 kilometrů za hodinu, přesto je někdy těžké s vozem na technické trati manévrovat, třeba při slalomu.

„Trať byla rychlá, ale kombinovaná s malými pasážemi, auto fungovalo dobře, ale museli jsme jet opatrně,“ říká pilot. I když mladí strojaři, studenti mechatroniky a ekonomie letos nic nevyhráli, získali spoustu cenných zkušeností a už vědí, jak Elišku vylepšit. A jak potvrzuje Martin, třeba konstrukci rámu a zavěšení okoukali od jednoho týmu z Německa.

Studentská formule Eliška
Spustit audio