Energetická věž pro Arizonu - chiméra nebo možná realita?

13. květen 2014

Městská rada v městě San Luis v Arizoně dala zelenou poněkud kurióznímu projektu zvláštního typu hybridní elektrárny. Energie se má vyrábět díky rozdílu mezi hustotami vzduchu na vrcholu a u základny věže, což údajně vyvolá stálý klesající proud chladnějšího a vlhčího vzduchu seshora. Konverzi na elektrickou energii zde pak tradičně obstarají větrné turbíny.

Elektrárna vypadá na plánech jako obrovská chladící věž klasické tepelné elektrárny, s větrnými turbínami rozmístěnými podél její základny na zemi. Co je ovšem zvláštní, elektrárna nemá pracovat se stoupajícím proudem u země ohřátého vzduchu, což funguje v případě úzkého solárního komínu, ale naopak, měla by využívat mechanické energie padajícího a relativně chladnějšího či vlhčího vzduchu, který se bude tvořit a hromadit u horního okraje věže. To má být zajištěno stálým přívodem chladné vody směrem nahoru pomocí systému pump, kde bude voda rozprašována. Rychlost padajícího vzduchu má činit až 80 kilometrů za hodinu. Mechanismus solárního komínu je naopak založen na vytvoření vzestupného proudu vzduchu - na jeho ohřívání při zemi a na jeho rychlém stoupání úzkým a vysokým komínem vzhůru do atmosféry.

Energetická věž tedy spotřebuje část energie na přívod vody z městské infrastruktury ke své základně a pak na její transport směrem do obrovské výšky, což bude samo o sobě představovat jistý problém. Jedna pumpa totiž nemůže kvůli fyzikálním zákonům vyčerpat vodu do neomezené výšky, což vyvolá nutnost instalace celé řady na sebe navazujících pump a mezilehlých vodních zásobníků. Tvůrci projektu slibují, že energetická věž bude mít špičkový výkon až 1200 megawattů, s ročním průměrem kolem 400 megawattů. Její výška má přitom dosáhnout zhruba dvojnásobku výšky mrakodrapu Empire State Building, tedy kolem 700 metrů (původní plány počítaly dokonce s výškou 1200 metrů). Náklady na stavbu mají dosáhnout výše asi 1,5 miliardy dolarů.

Přestože princip této elektrárny se zdá být značně diskutabilní a není jasná ani kalkulace její energetické účinnosti a ekonomické efektivnosti, společnost Solar Energy Wind Tower chce začít provozovat svoji energetickou věž již od roku 2018. Už si na vybudování elektrárny rezervovala pozemek o plošné rozloze 2,5 čtverečního kilometru. Není ovšem vůbec vyloučeno, že celá koncepce je ve skutečnosti stavbou poněkud jiného charakteru - a sice “finančním tunelem”.

Zdroje: Phys.Org, Solar Wind Energy Tower, Dvice, Engadget

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio