Energetický koberec na mořském dně

27. březen 2014

Mořské proudy jsou potenciálně velkým zdrojem energie. Inženýři z Kalifornské univerzity v Berkeley přišli s nápadem, jak vybudovat generátory energie, čerpané z pohybu vodních mas přímo na mořském dně.

Podle studie londýnské neziskové agentury Carbon Trust mají mořské vlny celkový energetický potenciál ve výši kolem 10% světové spotřeby energie. Různé typy elektráren, které využívají energie mořských vln a proudů, již dnes pracují na mořské hladině. Objevují se také projekty ukotvených přílivových energetických stanic, které operují v jisté vzdálenosti nad mořským dnem.

Profesor Reza Alam a jeho tým z Kalifornské univerzity v Berkeley předpokládají, že v budoucnu se bude zvyšovat poptávka po energii v pobřežních oblastech světa, a proto pracují na ještě další variantě získávání energie z pohybu vodních mas. Jejich energetické stanice budou mít formu jakéhosi pružného “koberce”, který bude pokrývat mělké mořské dno (do hloubky 20 metrů) a který bude spojen s mnoha malými a lokálními sběrači mechanické energie. Ideální přitom bude vyhnout se místům, kde se daří mořskému životu.

<br><iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/5gh3gpTPm50" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><br>

Podstata pružného koberce tkví v napodobení funkce přirozených bahnitých nánosů na mělčinách, ty totiž přirozeně tlumí čili odebírají energii mořských vln. Energetický koberec bude mít na povrchu tenkou a souvislou pružnou vrstvu, která bude spojena se soustavou hydraulických prvků pod ní. Právě tyto mechanické prvky, např. písty ve válcích, budou zachytávat energii a předávat ji dál. Podle Alama je takový systém schopen odebrat podstatné množství energie mořských vln, jak víme právě na příkladu mělčin s bahnitými nánosy na dně. Laboratorní pokusy v tomto smyslu ukázaly až 90% účinnost. Hustota energie, odebíraná takto z jednotky plochy mořského dna, by mohla být dokonce mnohonásobně vyšší než ta, kterou poskytuje jednotka plochy slunečních panelů.

Zřejmou výhodou takového systému je jeho izolovanost od povrchu moře a tedy nezávislost na všem, co se na mořské hladině děje. Energetický koberec na dně nepřekáží lodní dopravě a příliš se nevměšuje do vztahů, které panují v rámci mořských biologických systémů. Energetický koberec je také chráněn proti mořským bouřím - díky vysokému vodnímu sloupci nad sebou, který jakékoliv nestability podobného typu tlumí. Za bouří bude energetický koberec dokonce energeticky efektivnější.

Zdroje: Phys.Org, UC Berkeley, TreeHugger

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio