Energie z mořských vln začne proudit do elektrických sítí Austrálie, Číny a USA

1. září 2015

Různé principy získávání elektrické energie z mořských vln jsou známy už dlouho. Zatím však šlo v praxi spíše jen o zkušební instalace, bez skutečného ekonomického významu pro energetickou infrastrukturu. Nyní se však situace začíná měnit - první mořské vlnové generátory a elektrárny začnou brzy dodávat energii do běžné sítě na Havaji, v Číně a v Austrálii.

Důvodem několika desítek let trvajících průtahů při prosazení energie z vln byla zejména relativní složitost a finanční nákladnost příslušné technologie.

U břehů Havaje nyní připravuje spuštění vlnové elektrárny firma Northwest Energy Innovation (NWEI) se sídlem v americkém státě Oregon. Základními prvky její elektrárny jsou stroje ve tvaru obrovských pohyblivých vertikálních “pilotů” jménem Azura, které jsou schopny na rozdíl od předchozích vlnových konvertorů zachytávat pohyby vodních mas ze všech směrů. Firma bude v nejbližších dvou letech pokusně provozovat na Havaji zmíněné vlnové konvertory Azura, z nichž každý má hmotnost 45 tun, ve spolupráci s americkým Ministerstvem energetiky a s americkým vojenským námořnictvem.

Testovací místo v hloubce asi 30 metrů se nachází právě v blízkosti základny US Navy na Oahu. Projekt je nyní ve stadiu chystaného prvotního napojení na veřejnou energetickou síť. Po roce 2017 už by měla elektrárna, složená z vlnových generátorů Azura, nabýt konečného projektovaného rozsahu, s výkonem asi 500-1000 kilowattů. Vlnové generátory však potom budou zafixovány nade dnem, které se bude nacházet v hloubce 60-80 metrů. Chování vlnových generátorů a povahu jejich energetických příspěvků do elektrické sítě bude sledovat a posuzovat nezávislá třetí strana - odborníci z místní Havajské univerzity. Firma NWEI bude navíc analyzovat všechny ekonomické aspekty provozu svých strojů Azura, tedy zda se takto vyráběná energie cenově uplatní na trhu.

Americké ministerstvo energetiky navíc vypsalo otevřenou soutěž v této technologické disciplíně, nazvanou Wave Energy Prize. Jejím záměrem je podpořit technologické inovace v oblasti energie získávané z vln, přičemž její časový horizont činí asi 20 měsíců a hlavní cena obnáší finanční odměnu ve výši 1,5 milionu dolarů.

Vlnové generátory PowerBuoy

Zatímco u havajských břehů se vlnové generátory zatím zkoušejí v malém měřítku, u pobřeží Číny a Austrálie odborníci připravují skutečně velké projekty tohoto typu. V Číně již malá izraelská firma Eco Wave Power získala zakázku na vybudování menší energetické vlnové stanice s výkonem 100 kilowattů, což by mohlo vystačit na pokrytí potřeb asi 100 domácností. Firma však usiluje o sjednání kontraktu na opravdu velkou vlnovou elektrárnu o výkonu zhruba 50 megawattů. Ve světovém kontextu by tak šlo o první realizovaný projekt tohoto rozměru. Firma Eco Wave Power také chce instalovat pětimegawattovou vlnovou elektrárnu v oblasti Gibraltaru. Její generátory jsou sice jednoduché, reagují jen na vertikální pohyb vln a mají být instalovány blízko břehu, kde jsou vlny menší, avšak jejich provoz a obsluha mají být velmi levné a snadné.

Ještě rozsáhlejší projekt vlnové elektrárny s výkonem 62,5 MW připravují firmy Lockheed Martin a australská Victorian Wave Partners u břehů Austrálie. Použitými vlnovými generátory zde mají být stroje PowerBuoy od firmy Ocean Power Technologies (OPT). Firma Victorian Wave Partners je v podstatě její dceřinou společností. Již od února tohoto roku však v australských příbřežních vodách funguje v rámci projektu Carnegie Perth Wave Energy Project menší farma vlnových generátorů s názvem CETO 5. Dalším účelem této farmy je odsolování mořské vody. Tři velké ponořené bóje s vodními pumpami zde poskytují výkon 240 kilowattů. V minulosti se v Jižní Austrálii také uskutečnil jeden bohužel neúspěšný jednomegawattový projekt tohoto typu, pod vedením firmy Oceanlinx.

Další prototypy vlnových generátorů energie se testují např. u pobřeží Skotska nebo amerického státu Oregon.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, No camels, Wave Energy Prize, Clean Technica, Good, ARENA, Inhabitat

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio