Energie ze slunce možná výrazně zlevní. Izrael vyvinul efektivnější panely

V Izraeli vyvinuli novou technologii solárních panelů. Ty by měly být mnohem tenčí a podle izraelských vědců skoro o třetinu efektivnější než dosavadní fotovoltaické panely. Výrobu elektřiny by tak měly podstatně zlevnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Zdroj: Reuters

Jeden z hlavních nedostatků dosud používaných fotovoltaických panelů je jejich relativně malá účinnost.

„To co se nedávno prodávalo, bylo kolem 17 procent. Teď se dostávají k 20 procentům. To znamená, že velká část energie se nevyužije,“ říká analytik centra Glopolis Vojtěch Kotecký.

Solární panely musí být relativně silné, aby dokázaly energii ze slunce pohltit. Technologie vyvinutá na Ben-Gurionově univerzitě v Negevu by to mohla změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izrael vyvinul novou technologii solárních panelů. Co nového přinese, zjišťoval Zdeněk Novák

Izraelští vědci přidali na spodní vrstvu takzvaný difuzní odražeč. Ten sluneční paprsky dopadající na panel v jeho dolní vrstvě odrazí dovnitř vlastního panelu a rozptýlí.

"Paprsky, které jsou rozptýlené pod vysokým úhlem, se můžou buďto přímo v aktivní vrstvě absorbovat, nebo se od ní odrazí a následným opakovaným odrazem se zvýší šance, že se absorbují přímo v aktivní vrstvě,“ vysvětluje Hynek Němec z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Podle izraelských vědců je díky tomu možné pohltit až o třetinu více energie ze slunečních paprsků než u dosavadních solárních panelů. A to navíc s pomocí tenčí absorbční vrstvy. Spotřebuje se proto méně velmi drahého materiálu nutného pro výrobu panelů.

„Určitě to otevře vědcům dveře, aby zkoumali i nějaké tenčí vrstvy,“ shrnul Hynek Němec zásadní výhodu této nové technologie.

Zrcadla, která roztáčí turbíny

Izraelci využívají ještě jinou technologii na výrobu elektřiny ze slunce. Ta využívá systému velkého množství zrcadel, která navádějí teplo do jednoho místa. Uprostřed zpravidla kruhového pole posetého zrcadly stojí vysoký stožár, na který zrcadla odrážejí sluneční energii. Kumulací tepla se roztáčí turbíny vyrábějící elektřinu.

Systém dokáže vyrábět elektřinu i ve chvíli, kdy je zatažená obloha. Nedávno měli dokonce v Maroku otevřít největší solární elektrárnu na světě, která využívá právě tento princip. Až se plně dokončí, měla by být schopna vyrábět elektřinu ze slunce 24 hodin denně, tedy i po západu slunce.

Nevýhodou tohoto typu elektráren je to, že zabírají obrovskou plochu, mnohdy i kilometry čtvereční. Navíc je potřeba, aby na ně slunce svítilo co nejdéle v kuse. Ideální je tak pro pouštní oblasti. Kromě izraelské negevské poušti a Maroka se podobné elektrárny staví například v Tunisku.

Právě tuniské a marocké solární parky na Sahaře by do budoucna mohly dodávat čistou elektřinu do Evropy. Pro tu se naopak spíše hodí technologie solárních panelů.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme