Epidemie chřipky zasáhla i střední Čechy, čtyři lidé na ni zemřeli

20. leden 2017

Zákazy návštěv v nemocnicích, domovech důchodců i uzavřené školy. To vše už ve středních Čechách způsobila chřipka. Počet nemocných překročil hranici epidemie.

Chřipkou ve středních Čechách onemocnělo celkem 1621 pacientů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejrychleji přibývá nemocných mezi dětmi a dospívajícími. Ředitelé základních škol v Žebráku u Berouna a v Lysé nad Labem například kvůli vysoké nemocnosti uzavřeli školy.

Nejvíc lidí má podle hygieniků chřipku v okrese Příbram, naopak nejméně pacientů je v Kladně a okolí. Lékaři dosud zaznamenali 10 závažných případů, čtyři lidé kvůli chřipce dokonce zemřeli.

Některé nemocnice kvůli vysoké nemocnosti vyhlásily zákaz návštěv. Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi zakázala do odvolání návštěvy na všech lůžkových odděleních. Návštěvy se nedostanou ani za pacienty v nemocnicích v Benešově, Čáslavi, Mělníku nebo Neratovicích. A třeba v Masarykově nemocnici v Rakovníku můžete navštívit pacienty jen po dohodě s ošetřujícím lékařem. To ale neplatí pro zdejší interní oddělení, kam návštěvy nemůžou vůbec.

Příbramská nemocnice návštěvy zatím nezakázala, doporučuje ale cestu za hospitalizovanými pacienty zvážit. V nemocnicích v Kladně a Kolíně žádné opatření nezavedli.

Opatrné jsou naopak domovy pro seniory nebo domy s pečovatelskou službou. Zákaz vyhlásili už v Janově a Novém Strašecí na Rakovnicku, v Čáslavi nebo v Pečicích na Příbramsku.

autor: Barbora Kebzová
Spustit audio