Epidemie opioidů krátí život mladým Američanům. V Česku je situace pod kontrolou, tvrdí expert

9. leden 2018

Ve Spojených státech se snižuje délka života. Na vině je nadužívání opioidů. Situace už zašla tak daleko, že se otevřeně mluví o krizi nebo epidemii závislosti na opioidech.

Podle nové zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech zemřelo na předávkování opioidními látkami loni dvakrát více lidí než o rok dřív. Ze zhruba 64 tisíc úmrtí je nárůst nejzřetelnější hlavně u mladých lidí mezi 25. a 34. rokem života.

Negativní trend se dá vysledovat od začátku tisíciletí. Tehdy totiž ve Spojených státech začala spotřeba opiátů na předpis prudce stoupat, na což začala rychle navazovat i zvýšená spotřeba silnějších drog.

Snižování délky dožití

Počet lidí se závislostí je už tak vysoký, že se to v USA začalo promítat i do délky dožití. Ta se už dva roky za sebou snižuje, což je naprosto výjimečné. Ve všech ostatních vyspělých státech se totiž délka dožití naopak prodlužuje. Jedinou věkovou kategorií, kde se v USA délka života prodlužuje, jsou nyní novorozenci a důchodci.

Na vině je zvýšená spotřeba drog nebo léků na předpis u mladých lidí. Obě věci spolu totiž velmi úzce souvisí. Jak pokračuje šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, ve Spojených státech vše začalo u nadměrného předepisování některých léků.

„Ty byly tahounem této epidemie. Vrcholu dosáhla někdy v roce 2011 a v okamžiku, kdy se to stabilizovalo, k tomu přibyly opioidy z černého trhu – ty syntetické, které jdou mimo zdravotní péči. Zajímavé je, že to začalo nadměrným předepisováním a postupným zneužíváním předepisovaných opioidů,“ vysvětluje Cikrt.

Tomáš Cikrt

Důvodem bylo, že na nich začali být pacienti závislí, nejdřív psychicky a pak fyzicky, a lékaři na to zareagovali příliš pozdě.

Lavina horší než epidemie HIV

Závislost na lécích v případě, kdy do toho už vstoupily nelegální drogy, je lavina, se kterou je těžké se potýkat. Očekává se, že v nejbližších deseti letech zemře jen ve Spojených státech na předávkování opioidy více než půl milionu lidí. Aby bylo jasné, o jak závažnou věc se jedná, tak ani v porovnání s epidemií HIV v 90. letech neumíralo tolik mladých lidí jako nyní.

Problém zašel už tak daleko, že opioidy na předpis nějakým způsobem zneužívá až 11 milionů Američanů. A je to právě předávkování opiody, které je teď vůbec nejčastější příčina úmrtní Američanů pod 50 let.


Léky začaly například užívat a zneužívat poměrně ve velkém mladiství, puberťáci, kteří najdou léky svých rodičů – na spaní nebo na uklidnění. Zatím je to ale v České republice poměrně pod kontrolou.Tomáš Cikrt

Vše začalo v době, kdy se vzhledem k léčbě některých nemocí začaly opravdu masivně předepisovat tlumící analgetika, do kterých spadají právě i opiáty. Nechvalně proslaveným opioidem na předpis se stal třeba lék fentanyl, který se obvykle používá ke zmírnění bolesti po operaci.

Všechny opioidy mají jedno společné – při neopatrném dávkování vzniká rychle závislost, kterou pak mnozí řeší většími dávkami. Na to zareagovali dealeři drog, kteří ve velkém začali dodávat nelegální silné opiáty, jejichž dávkování už lékař samozřejmě nemá pod kontrolou, což často končí tragicky.

Jak je na tom Česko?

Takovouto epidemii u nás naštěstí nemáme, i tak se ale i u nás léky nadužívají: kromě opioidů jsou to různé stimulanty, tlumící látky a halucinogeny.

„Léky začaly například užívat a zneužívat poměrně ve velkém mladiství, puberťáci, kteří najdou léky svých rodičů – na spaní nebo na uklidnění. Zatím je to ale v České republice poměrně pod kontrolou,“ uzavírá šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

autoři: jpr , ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.