Erdogana vykoupili, Gülena spálili. Zvraty na turecké politické scéně očima obchodníka s koberci

Turecko zažívá po potlačeném puči dramatické období. Ve vězení skončily desítky tisíc lidí, další přišli o práci. Ankara tvrdí, že státní převrat zosnovali přívrženci duchovního Gulena a většina Turků tomu věří. Důvěřují svému prezidentu Recepu Tayyipu Erdognovi a jeho obliba roste. To vše je možné vyčíst v malém obchodě s koberci v tureckém městě Gaziantepu.

Obchod pana Erdala stojí na hlavní ulici starého bazaru. Od ostatních se liší na první pohled. Ve výkladní skříni a všude po zdech uvnitř obchodu visí nevelké, většinou černobílé koberečky a na nich portréty duchovních a politických lídrů Turecka.

Čtěte také

„Vlastně jsem to ani neplánoval. Úplně na začátku jsem nechal utkat na koberec vlajku, pak začali lidé sami chodit a žádat koberečky s tvářemi nejrůznějších postav z turecké současnosti i historie. Koberce nevyjadřují moje politické přesvědčení ani názory, jen poptávku lidí,“ tvrdí obchodník.

Dnes má v nabídce dvě desítky postav. Jsou to bývalí turečtí prezidenti, duchovní vůdci, významní politici. Koberečky vznikají v nedaleké dílně a není to žádné velké umění. Vezme se fotografie a počítačem řízený stroj převede portrét do černých a bílých uzlíků silonového koberce. Podobné dílny jsou jen tři v celém Turecku a možná i na celém světě.

Jakmile se zobrazený politik znelíbí, zmizí z nabídky. Rozhoduje poptávka, tvrdí turecký obchodník s koberci

Koberečky coby politický barometr

Koberečky o rozměru 80 krát 40 centimetrů svým způsobem odrážejí politické nálady v zemi. Například současný prezident Erdogan je beznadějně vyprodaný.

„Po potlačeném pokusu o státní převrat lidé koberec s motivem Erdogana vykoupili. Za měsíc jsem prodal více než tisíc kusů. To je dvojnásobek než obvykle,“ říká pan Erdal. „Po koberci s prezidentem je stále velká poptávka. Nové už jsou ve výrobě.“

Jeden portrét jako by mezi ostatní nepařil. Muž na něm má sice také vousy, ale místo turbanu má vojenskou čepici a na ní rudou hvězdu – Che Gevara. Lidé ho chtějí, je to pro ně politický symbol.

Čtěte také

Stejně tak byl před začátkem občanské války v Sýrii v nabídce populární koberec s Bašárem Assadem. Vždycky tady žilo mnoho Syřanů, na hranice a do Aleppa je to odsud kousek. Pak začala válka a poptávka po Assadovi zmizela.

Gulena spálili, Ataturk je stálice

Podobně zmizel z nabídky i kobereček s portrétem duchovního vůdce Fethullaha Gulena. Muže, kterého dnes turecká vláda označuje za organizátora potlačeného puče. Před třemi lety jsem koberec s Gulenem na bazaru v Gazinatepu na vlastní oči viděl.

Koberce nevyjadřují moje politické přesvědčení ani názory, jen poptávku lidí, tvrdí turecký obchodník Erdal

„Gulena už nemám. Když se před třemi lety rozešel s prezidentem Erdoganem a začal vystupovat proti němu, lidé přestali Gulena kupovat. A tak jsem tyto koberce přestal vyrábět. Zásoby, které byly v obchodě, jsem spálil,“ konstatuje obchodník.

Čtěte také

Jedna tvář je opravdovou stálicí od samého začátku – zakladatel turecké republiky Mustava Kemal Ataturk. Jedná se o jedinou postavu, která je vyobrazena hned v několika variantách – koberec malý, větší, s tureckou vlajkou i bez. A některé koberce s Ataturkem jsou dokonce barevné.

Za pětadvacet let, co obchodník Erdal tyto „politické“ koberce vyrábí a prodává, je i poptávka po Ataturkovi stabilní.

autor: jma
Spustit audio