Estonský filharmonický sbor si k oslavám narozenin skladatele Pärta přizval SOČR

Na festivalu Dvořákova Praha se dnes večer bude slavit. V katedrále svatého Víta zazní koncert na počest 80. narozenin slavného estonského skladatele Arvo Pärta. Významné hudební výročí na Pražském hradě připomene Estonský filharmonický sbor společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu / Prague Radio Symphony Orchestra

Symfonický orchestr Českého rozhlasu / Prague Radio Symphony Orchestra | Foto: Khalil Baalbaki

Estonský filharmonický sbor patří k nejznámějším na světě. O to víc potěší, že si ke spolupráci vybral právě rozhlasový orchestr. Vklouznout do Pärtovy hudby pro něj podle estonského dirigenta Tonuho Kaljuste nebude problém.

„Pärtovy partitury nepředstavují pro žádný profesionální orchestr past. Pokud hudebníci umějí hrát, zahrají velice přirozeně i jeho hudbu,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvořákova Praha oslaví 80. narozeniny skladatele Arvo Pärta. Co Estonský filharmonický sbor společně se SOČR připravil, zjišťovala Markéta Kaňková

„Každá nota má význam a orchestr musí být jako jeden nástroj. Proto si myslím, že pro SOČR nebude těžké vplout do jeho myšlení, do jeho světa.“

Dlouholetý spolupracovník a přítel Arvo Pärta doufá, že jeho hudba osloví dnes večer i pražské publikum.

„Myslím si, že když lidé poslouchají Arvo Pärta, velice jasně si uvědomují, že jeho hudba pomáhá žít. On vede lidi k tomu, aby nalezli rovnováhu. Je velice osobní, ale není familiární. A to je velice zajímavé,“ řekl Kaljuste.

Společně s rozhlasovým orchestrem Estonci v Praze zahrají autorovy nejslavnější skladby, například Te Deum nebo Fratres. „Program jsem přirozeně vybíral i s cílem ukázat, jak rozdílnými etapami prošel jako člověk i jako skladatel,“ dodal Kaljuste.

Narozeninový koncert bude z katedrály svatého Víta přenášet Český rozhlas v přímém přenosu. Naladit si ho můžete od 20 hodin na stanici Vltava.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme