Eunuchové žijí déle

25. září 2012
Monitor

Kastrovaní muži, kteří žili za korejské dynastie Čoson, se dožívali delšího věku než plodní muži. Může to znamenat, že mužské pohlavní hormony jsou zodpovědné za kratší délku života.

U člověka a mnoha druhů zvířat žijí muži či samci kratší dobu než ženy nebo samice. Na druhou stranu zvířecí samčí kastráti, u nichž je odstraněn zdroj samčích pohlavních hormonů, žijí déle než nekastrovaní samci. Nová studie korejských vědců doložila, že tento jev existuje také u lidí, což potvrzuje souvislost mezi délkou života a samčími pohlavními hormony. Zdrojem důkazů jsou genealogické záznamy o šlechticích, kteří žili na korejském královském dvoře za dynastie Čoson v letech 1392 až 1910.

Mezi nimi byli i eunuchové, kteří ještě před dosažením pohlavní dospělosti ztratili své reprodukční orgány. Mohlo k tomu dojít náhodou v důsledku poranění, nebo cílenou kastrací. Eunuchové měli dovoleno se ženit a svůj rod zachovávali adopcemi dívek nebo kastrovaných chlapců. Vědci z Korejské univerzity prozkoumali genealogické záznamy, které se během dynastie Čoson vedly s velkou pečlivostí. Vyplynulo z nich, že eunuchové žili o 14 až 19 let déle než plodní muži. Tři z 81 eunuchů, o nich se zmiňují záznamy, se dokonce dožili 100 a více let. Tato frekvence je podle vědců nejméně 130x vyšší než u normálních mužů z rozvojových zemí.

Rozdíl v délce života korejských eunuchů se nedá vysvětlit jen pohodlím a bezpečím života v paláci. Mnoho z nich trávilo stejně času mimo něj jako v něm. Navíc je známo, že králové a mužští členové královské rodiny měli nejkratší život ze všech a typicky umírali jako čtyřicátníci.

Zdroj: Current Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.