Eva Vítečková ukončila kariéru, už při posledních zápasech byla těhotná

Basketbalistky ZVVZ USK Praha se při svém premiérovém postupu do Final Four Euroligy musely obejít bez své tradiční opory. Třiatřicetiletá Eva Vítečková ukončila kariéru o několik týdnů dříve, než plánovala, připravuje se totiž na mateřství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vítečková se rozloučila s kariérou před zápasem proti Salamance

Eva Vítečková se rozloučila s kariérou před zápasem proti Salamance | Zdroj: ČTK

„Měla jsem v plánu končit po konci téhle sezony, ale staly se takové pěkné události, že čekáme s přítelem miminko, takže jsem kariéru musela ukončit o pár týdnů dřív,“ prozradila důvod herní absence Eva Vítečková.

Narození potomka očekává v srpnu. „Taková událost předčí všechno. Ale myslela jsem si to vždycky, mám blízko k rodině, je to jeden z důvodů, proč jsem nešla hrát do zahraničí. Mám výbornou rodinu, nemůžu si stěžovat,“ chválí své nejbližší nyní už bývalá basketbalistka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evu Vítečkou čeká mateřství. Úspěšnou kariéru s hodnotil reportér ČRo Pavel Petr

V této sezoně ještě stačila odehrát základní skupinu Euroligy. „Od začátku roku jsem věděla, že jsem těhotná, týmu jsem to oznámila až po posledním zápase v Montpellier. Vedení týmu to vědělo už dřív, aby mohlo někoho koupit místo mě,“ prozrazuje.

„Bylo to i vidět. Kdyby to někdo věděl, tak vidí, že si dávám pozor, abych nedostala do břicha,“ nepodcenila riziko. To prý ale nebylo velké. „Mám tak super doktorku, že mi řekla, že pokud se budu cítit dobře, můžu hrát. Navíc jsem nekontaktní hráčka. O to jsem to měla lehčí.“

„Kdybych hrála pod košem jako Ilča Burgrová nebo Kia Vaughn, absi bych skončila o něco dřív,“ prozradila rodačka ze Žďáru nad Sázavou.

Věří zároveň, že od basketbalu neodchází definitivně. „Nejde to jen tak zahodit. Ráda si zajdu třeba zastřílet nebo na turnaj veteránu. Už jsem vlastně 3 roky veteránka, směje se. V nejbližších letech jí ale basketbal chybě nebude. „Možná, až budu mít plnou hlavu prcka,“ dodává.

Zároveň chystá i svatbu. Po ní už se bude jmenovat Eva Hlaváčková Vítečková.

Basketbalistky USK Praha jsou ve Final Four Euroligy. Doma porazily Salamancu

Číst článek

Během své kariéry čtrnáctkrát vyhrála nejvyšší domácí soutěž, získal stříbro na MS, s reprezentací vyhrála mistrovství Evropy a také byla vyhlášena druhou nejlepší hráčkou Evropy za rok 2012.

„Když jsem začla hrát basket, vůbec jsem neplánovala, že budu hrát v repre, že se třikrát dostanu na olympiádu. To jsou takové třešničky na dortu. Když se na to podívám zpětně, je to něco neuvěřitelného a krásného,“ vzpomíná.

Vyhýbala se jí těžká zranění. „Jediné, co bylo, byl zlomený malíček. Jinak jen výrony, to má snad každý baskeťák. Nemám si na co stěžovat a končím šťastná a spokojená."

Mezi krásnými zážitky našla bývalá reprezentantka jedinou výjimku. „Dlouho strašit mě bude prohra s Francií na olympiádě. To byl zápas, který jsme mohly a měly vyhrát. Mohly jsme mít medaili,“ lituje Eva Vítečková. V Londýně Češky pod pěti kruhy podlehly Francii ve čtvrtfinále turnaje 68:71.

Aktuálně se s její absencí musí vypořádat nejen ZVVZ USK Praha. Neobjeví se ani na červnovém mistrovství Evropy v Rumunsku a Maďarsku. „Evča je jedna jediná v Evropě. To je hráčka, kterých tolik není. Pro USK i reprezentaci je to nenahraditelná hráčka,“ uvedl trenér Lubomír Blažek.

„Byla střelkyně a top hráčka. Chybět nám bude, ale víc jí přeju, aby byla šťastná, to je to hlavní,“ doplnila spoluhráčka Jana Veselá.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme