Evropská komise připravuje další plán na boj s nelegálním zbožím

25. leden 2018

Obchod s padělaným zbožím dosahuje podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ročně částky přibližující se 340 miliard eur.

Evropská komise (EK) zveřejnila plán, ze kterého vyplývá, že se chce více zaměřit na boj s nelegálním obsahem, respektive padělky na jednotlivých trzích. Boj bude soustředěn mimo Evropskou unii, kde jsou naprosto běžnou součástí obchodu prakticky, jako je padělání, pirátství nebo jiné formy zneužívání duševního vlastnictví. Komise plánuje spolupracovat s jednotlivými místními orgány za cílem minimalizovat dovoz takových produktů právě do zemí EU.

Podle EK dosahuje ročně dovoz padělků do Evropské unie přibližně pěti procent veškerého exportu, což má představovat částku 85 miliard euro, přibližně dva biliony korun. Evropská komise ve veřejné výzvě, do níž mohou zájemci posílat své připomínky do 31. března, hovoří doslova o katastrofě pro průmysl na starém kontinentu, která brání významnějším investicím v průmyslovém odvětví. Zároveň tato skutečnost může mít dopad i na zaměstnanost v některých oborech. Obchod s padělaným zbožím dosahuje podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ročně částky přibližující se 340 miliard eur.

autor: lukpo
Spustit audio