Evropský úřad proti podvodům prošetřuje Agrofert, zda nezískal neoprávněně peníze od EU

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřuje dotace pro firmu Agrofert. Informaci přinesl server Neovlivní.cz. Společnost ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO údajně prosadila pomocí lobbingu změnu pravidel pro čerpání dotací z evropských fondů, a Agrofert tak možná získal více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nestalo se nic nezákonného, nikdo žádné dotace společnosti Agrofert neprověřuje. Pokud máme informace, tak někdo, nevíme kdo, podal na OLAF podnět. My ho vnímáme jako nesmyslný a neoprávněný,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Pokud k nějakému šetření ze strany OLAFu dojde, tak předpokládáme, že vše bude naprosto v pořádku, protože k ničemu nezákonnému nedošlo,“ dodal.

Několik evropských institucí obdrželo koncem loňského roku anonymní oznámení. Podle něj manažer Agrofertu prosadil změnu, která společnosti zajistí víc prostředků ze společné unijní pokladny.

Přehrát

00:00 / 00:00

OLAF podezřívá Agrofert, že získal neoprávněně peníze od EU. Mluvila o tom šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková

„Manažer Agrofertu, konkrétně pan (Petr) Cingr pod záštitou Svazu chemického průmyslu, kde působí, protlačil státní správou změnu pravidel pro čerpání ve prospěch velkých firem, včetně Agrofertu,“ popsala Sabina Slonková, šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz, který informaci zveřejnil jako první.

Jedním z důkazů zaslaných anonymem bruselským úřadům má být mimo jiné Cingrův dopis náměstkovi ministra průmyslu Tomáši Novotnému. Ten dnes server rovněž zveřejnil.

Agrofert se proti nařčení ohradil. „Petr Cingr zastupoval Svaz chemického průmyslu ČR v květnu 2015 na hromadné schůzce s náměstkem Tomášem Novotným na Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde bylo přítomno dalších cca 15 až 20 lidí. ... Vždy vystupoval a mluvil jménem Svazu chemického průmyslu ČR, nikoli jménem Agrofertu. Odešel jeden standardní a transparentní dopis, který nežádal o možnost získávání větších dotací pro kohokoliv,“ uvedla společnost na svých stránkách.

Jakékoli ovlivňování dotací odmítá také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš: „Je strašně zvláštní, že český server zná anonym na OLAFu. Mám spíš pocit, že server slouží tomu, kdo ty anonymy píše. Zásadně to odmítám, je to další lež, která má zájem poškodit mou osobu.“

Slonková k tomu ale ve vysílání Českého rozhlasu dodala: „Jak Agrofert, tak pan Cinger můžou opakovat, že vystupoval pouze z pozice prezidenta Svazu chemického průmyslu. Neoddiskutovatelný fakt je ale ten, že ten, kdo bude ze změny těžit, je právě Agrofert.“

OLAF vyšetřování nekomentuje

OLAF odmítl vyšetřování komentovat. „Nevyjadřujeme se k žádným kauzám. A to proto, abychom chránili důvěrnost možných vyšetřování a potenciálních právních kroků a také kvůli ochraně osobních údajů a procedurálních práv,” stojí ve stanovisku pro Neovlivní.cz.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) je nezávislý úřad sídlící v Bruselu, který spadá pod Evropskou komisi. Vyšetřuje podvodnou činnost týkající se rozpočtu EU, případy korupce v orgánech a institucích EU a závažného pochybení ze strany jejich pracovníků. V zemích unie má své vlastní vyšetřovatele. Všechny informace, které pracovníci OLAFu zjistí, předávají členským státům. Ty poté samy rozhodnou, zda případy skončí u soudu.

Výsledky vyšetřování by podle Sabiny Slonkové mohly být známy za dva nebo za tři měsíce. Pokud by se podezření potvrdilo, musel by Agrofert vyplacené peníze nejspíš vrátit. Do řešení sporu se chce zapojit také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

„Chápu, že Agrofert je mediálně nejzajímavější benefitor té věci, ale nepochybně jich bylo víc. Musíme se podívat, kolika firem se to týkalo a jak moc to bylo obecné. Problém by byl, kdyby to bylo ušito na míru jedné firmě,“ řekl dnes Mládek.

Holding navázaný na vicepremiéra Babiše je ohledně čerpání evropských dotací dlouhodobě nejúspěšnější českou firmou. Za poslední dva roky fungování koaličního kabinetu údajně narostly i jeho příjmy ze státního rozpočtu.

David Černý, Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme