Existují cestovatelé v čase?

13. leden 2014

Pokud existují cestovatelé v čase, mnoho stop na internetu nezanechávají. Alespoň k tomuto závěru dospěla dvojice fyziků z Michiganské technologické univerzity, která si dala za cíl odhalit a prozkoumat některé možné stopy po cestování v čase v tomto informačním médiu.

Profesor fyziky Robert Nemiroff s postgraduální studentkou Teresou Wilsonovou diskutovali o možnostech a okolnostech, které by mohly hypoteticky nastat, kdyby se někdo vrátil zpět v čase pomocí stroje času. Teoreticky by mohl na internet napsat zprávu o jistém faktu, který spolehlivě nastal až v budoucnosti a nikdo by jej nemohl bez cestování v čase znát. Předčasné svědectví o budoucím jevu na internetu, například na nějaké sociální síti, by se tedy dalo považovat za důkaz něčí cesty zpět v čase.

Nejdříve se naše dvojice zaměřila na dva konkrétní případy, které patrně nikdo nemohl předvídat předtím, než skutečně nastaly - zvolení papeže Františka a objevení komety ISON. Také je nebylo možné zaměnit s jinými případy téhož jména (papež František je prvním a zatím jediným svého jména v historii a totéž platí i pro kometu s velmi netypickým jménem ISON). Pomocí vyhledávačů Google a Bing se snažili najít předčasné zprávy tohoto typu na sociálních sítích Facebook, Google+ a Twitter. Ohledně komety ISON nebyl zaznamenán žádný post před zářím 2012, kdy byla kometa poprvé objevena. Pokud jde o papeže Františka, byl nalezen jediný post, který předvídal jeho zvolení papežem před 16. března 2013, avšak jeho analýza zjistila, že post byl náhodný, tedy falešně pozitivní. Dvojice fyziků se také snažila najít případná předčasná uživatelská hledání některých dobře datovatelných astronomických novinek. Ani zde však neuspěli.

V září roku 2013 také případným cestovatelům v čase oba fyzikové vyslali veřejnou žádost ve znění, aby během předcházejícího srpna či dříve poslali přes e-mail nebo Twitter jednu z těchto dvou zpráv ve formě tzv. hashtagů: "#ICanChangeThePast2" nebo "#ICannotChangeThePast2." Na tuto výzvu ovšem nedostali žádnou odpověď, podobně jako Steven Hawking, který v červenci 2012 veřejně pozval cestovatele v čase na svou soukromou party poté, co oslava skončila.

Steven Hawking v červenci 2012 veřejně pozval cestovatele v čase na svou soukromou party poté, co oslava skončila

Dvojice fyziků si však nemyslela, že při takto omezeném pokusu dosáhne rychle kladného výsledku (třeba se cestovatelé v čase nezajímají ani o katolickou církev ani o komety, nebo si pečlivě hlídají to, co píšou na sociální sítě). Avšak zatím se nikdo o nic podobného ve větším měřítku nepokusil (možná s výjimkou tajných služeb jako je NSA). Nelze však do budoucna zcela vyloučit, že se nějaká stopa po cestování v čase nakonec na internetu objeví, protože internet je dnes skutečně obrovskou databází všech možných informací. Jistá teorie však říká, že pokud bude někdy vynalezen stroj času, nepůjde s ním cestovat v čase zpět před datum jeho výroby či prvního použití. Je tedy možné, že stroj času ani ještě nebyl vynalezen. Studie také nemohla odhalit případné cestovatele v čase, kteří by přicestovali do naší doby z minulosti.

Zdroje: ScienceDaily, Popular Science, Science News, Phys.Org, Gizmodo, Gizmag, arXiv.org (PDF)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio