EXKLUZIVNĚ: Na stopě záhadného jedu. Nesnědl žádný pirožek, říká právník otráveného Putinova kritika

ROZHOVOR. V Rusku bojuje o zdraví a možná i život opoziční politik a novinář Vladimír Kara-Murza mladší. Jeho advokát Vadim Prochorov nevylučuje, že Kara-Murzu úmyslně otrávili zatím neznámým jedem – stejně jako v květnu 2015, kdy opozičník málem zemřel. „Chtěl bych upozornit na to, že tajné služby používají silné jedy, které je těžké diagnostikovat. Copak lékaři objevili novou nemoc, která se projevuje každé dva roky?“ ptá se ironicky Prochorov v exkluzivním rozhovoru s moskevským zpravodajem Českého rozhlasu Martinem Dorazínem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O právníku Vadimu Prochorovi se často mluví jako o obhájci ruské opozice.

O právníku Vadimu Prochorovi se často mluví jako o obhájci ruské opozice. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Vadim Prochorov je nejen právníkem Vladimíra Kara-Murzy mladšího, ale také jeho blízkým spolupracovníkem v organizacích jako je Otevřené Rusko, strana PARNAS nebo společenské hnutí Solidarita. Často se o něm mluví jako o obhájci ruské opozice. Prochorov Českému rozhlasu poskytl nejnovější informace o zdraví Vladimíra Kara-Murzy a možných příčinách jeho otravy.

Lékaři naštěstí zaznamenali určité zlepšení zdravotního stavu a pacient se už probral z kómatu, říká advokát. „Jsme velmi rádi, že ho odpojili od umělého dýchání a dialyzačního přístroje. Ledviny fungují normálně, srdeční činnost je víceméně také v pořádku a po ukončení tracheostomie začíná mluvit, i když velmi pomalu. Pomalu se vrací k životu a je tu naděje, že hlavní ohrožení pominulo. Začíná proces uzdravování, což je dobrá zpráva,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vadim Prochorov o Kara-Murzově otravě.

Vysvětlení lékařů? Nestačí

Už méně uspokojivý je ovšem fakt, že příčina otravy, která opozičníka málem stála život, nebyla ještě odhalena. „Nejen lékaři, ale i vyšetřovatelé mi oznámili, že jde o toxický účinek neznámé látky,“ vysvětluje Prochorov. „To může být jak záměrné otrávení, tedy pokus o vraždu, tak – teoreticky – běžná otrava jídlem, ale ukažte mi takový pirožek, kterým je možné se takto otrávit, přičemž podruhé za sebou. Poprvé to bylo v květnu 2015, tři měsíce po zavraždění našeho kolegy a přítele Borise Němcova. Tehdy byl Vladimír tři týdny v kómatu!“

K TÉMATU:
"Vražda Borise Němcova se stala milníkem a my teď žijeme v Rusku po Němcovovi. V Rusku, kde ztrácíme přátele a kde máme neveselé vyhlídky. Ne kvůli té vraždě - kvůli těm šíleným lidem, kteří léta sedí ve vládě, kradou a tesají do kamene represe." Zosja Rodkevičová ,autorka dokumentárního snímku Můj přítel Boris Němcov, v rozhovoru se Zpravodajským webem Českého rozhlasu. Celý rozhovor čtěte zde: Zavraždili mi přítele. Bojoval za věci, kvůli kterým naše vláda zabíjí, říká ruská režisérka

Lékaři podle Vadima Prochorova pracují profesionálně a dělají pro záchranu Vladimíra Kara-Murzy vše, jednoznačné závěry se ale udělat bojí. „Lékaři to teď nějak zvláštně komentují. Podle nich už nemusí jít o otravu, ale o symptom otravy. Copak oni objevili novou nemoc, která se projevuje každé dva roky?“ diví se ironicky právník.

A dodává: „Jsme sice lékařům velmi vděční za jejich práci, ale jejich vysvětlení nás neuspokojují. V předminulém roce říkali, že mohlo jít o účinek léků, které Vladimír bral. On skutečně bral uklidňující tabletky – smrt Borise Němcova ho velmi zasáhla – a užíval také nosní kapky. Teď je ale nebere!“ zdůrazňuje Prochorov.

Silné jedy tajných služeb

Lékaři teď u Kara-Murzy konstatovali polyfunkční selhání vnitřních orgánů. To je ale podle Vadima Prochorova následek a nikoli příčina. „Mám podezření, že lékaři, kteří jsou přirozeně závislí na současném režimu, si teď lámou hlavu nad tím, co napsat do závěrečné lékařské zprávy,“ naznačuje.

Proto se v zájmu svého klienta opět pojistil zahraniční expertizou. „(Ruští lékaři) nám nemohou vysvětlit, co se s Vladimírem stalo. Sám jsem proto ještě před dialýzou odvezl vzorky krve do laboratoří v Izraeli a ve Štrasburk a odtud bychom se měli dozvědět víc.“ Při předchozí otravě laboratoř ve Štrasburku odhalila těžké kovy a překročení norem zinku, mědi a manganu – v posledním případě dokonce 60násobně.

„Zřejmě jde o produkty rozpadu nějaké látky, která se do Vladimírova organizmu dostala. Jaké látky – to lékaři neřekli. Chtěl bych ale upozornit na to, že tajné služby používají silné jedy, které je těžké diagnostikovat,“ zdůrazňuje Prochorov. „Zinek, měď a mangan samy o sobě jedy nejsou, ale může jít o pozůstatek rozpadu jedovaté látky. Výsledky rozboru krve by nám měly dát jasnější odpověď.“

Pomsta za seznam Magnitského?

Kdo zabrání mučení vězňů v Rusku? Hlídacího psa si Putinův režim připnul na vodítko

Číst článek

Sám Vladimír Kara-Murza mladší pojal silné podezření, že ho otrávili záměrně kvůli jeho politické činnosti. Vadim Prochorov listuje papíry a cituje z prohlášení, které Kara-Murza zaslal Vyšetřovacímu výboru po první otravě: „Je velmi důležité, co Vladimír konstatuje. Má to podle mého názoru klíčový význam pro vysvětlení toho, proč k otravě došlo: ‚Je obecně známo, že jsem se aktivně účastnil sestavení tzv. seznamu Magnitského, namířeného proti korupčníkům a těm, kteří porušují práva občanů Ruské federace. Režim na tento seznam reagoval krajně negativně. Jen málo lidí na tom pracovalo tak aktivně jako já. Mohu uvést ještě jedno jméno: Boris Němcov. Ten už mezi námi není. Zastřelili ho zezadu vedle Kremlu‘“.

Na základě seznamu Magnitského zavedly Spojené státy personální sankce proti ruským politikům a úředníkům, kteří mohli být zapleteni do dosud plně neobjasněného úmrtí Sergeje Magnitského v roce 2009. Právníka a auditora Magnitského uvěznily ruské úřady poté, co odhalil rozsáhlou korupci v ruských zpravodajských a politických špičkách. Ve vězení také zemřel, podle vyšetřování občanské dozorčí komise na následky surového týrání a odpírání nezbytné lékařské péče.

Právník a auditor Sergej Magnitskij byl uvězněn, poté co obvinil ruské důstojníky z krádeže daňových přeplatků. Ve vězení také zemřel, podle vyšetřování ONK následkem týrání. | Foto: Fotobanka Profimedia

Americké sankce se bytostně týkají mnoha konkrétních lidí, a ti podle Vadima Prochorova mohou stát také za pokusem zbavit se Vladimíra Kara-Murzy. Nebyl by to první případ.

Martin Dorazín, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme