Exotické oázy, horko i písčité pláže, ale taky historie. To všechno je Tunis, město ze seznamu UNESCO

8. červen 2015
Dvojka na cestách

Dovolená v Tunisku nabízí turistům kombinaci horkých pláží, exotických oáz a také historických zajímavostí. Podnebí zde ovlivňuje poušť Sahara, díky které je zde horko téměř celoročně.

Pokud ale máte radši historii, můžete se vydat po stopách slavného vojevůdce Hannibala, navštívit pozůstatky fénického města Kartága nebo římské památky z období punských válek.

Hlavnímu městu Tunis se přezdívá Město kontrastů. Najdete tu moderní výškové budovy i historické staré město Medinu, které je na seznamu UNESCO. Jde o jedno z nejlépe zachovalých islámských středověkých měst.

Unikátní mešita

Důležitým místem pro zdejší obyvatele je město Kairouan, které je po Mekce, Medině a Jeruzalému čtvrté nejvýznamnější poutní místo islámu. Sedm návštěv tohoto místa údajně odpovídá jedné návštěvě Mekky.

Nejvýznamnější svatyní je tu Velká Mešita (Sidi Okba), kam smějí jen muslimové. Nemuslimové můžou pouze na nádvoří. I to je ovšem velkolepý zážitek: otevřenými branami totiž můžete nahlédnout do modlitebního sálu.

Logo

Historie i kulisy planety Tatooine

Tunisko se tak stalo oblíbeným místem pro filmaře. Indiana Jones zde hledal Archu úmluvy, Anglický pacient milostné drama a Geoffreye de Peyrac zde utíkal ze zajetí v slavné sérii o krásné Angelice.

Na své si přijdou také milovníci sci-fi série Star Wars – Hvězdné války. Filmaři postavily v poušti kulisy planety Tatooine, odkud pocházel Luke Skywalker. Ty na místě zůstaly dodnes a staly se oblíbenou turistickou atrakcí.

V soutěži o 8denní pobyt v Tunisu v čtyřhvězdičkovém Magic hotel skanes family resort and aquapark s CK Blue-style, all inclusiv, pojištění Blue Comfort vyhrála Jitka Brejdová z Rejkovic. Vyhrajte příště i vy podobný zájezd! Poslouchejte Dopoledne s Dvojkou.

autor: Anna Kociánová
Spustit audio