Experiment DVB-T2 skončí v Praze začátkem příštího roku, odstartuje ostré vysílání

22. září 2016

České Radiokomunikace v současné době šíří v této digitální síti kanál FunBox 4K a čtyři obrazově odlišné verze kanálu ČT Sport.

Experimentální vysílání Českých Radiokomunikací ve standardu DVB-T2/HEVC z vysílače Praha – Žižkov na 50. kanálu by mělo být ukončeno na počátku příštího roku. Vyplynulo to z odpovědi, kterou poskytl webu Digitální rádio Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací. Jak uvedl Procházka na konferenci Kulatý stůl Ultra HD, který dnes pořádá společnost Internet Info, ukončení experimentu bude souviset se startem přechodové DVB-T2 sítě.

České Radiokomunikace v současné době šíří v této digitální síti kanál FunBox 4K a čtyři obrazově odlišné verze kanálu ČT Sport. Procházka na Kulatém stole Ultra HD konstatoval, že bohužel není možné říci, kolik toto vysílání reálně přijímá a sleduje lidí. „Máme k dispozici několik desítek dotazů z pohledu 4K vysílání. Máme také řadu dotazů od těch, kteří 4K nemohou sledovat, ale jejich televizor ho umí naladit. Věříme, že s rozvojem HEVC se algoritmy zlepší tak, aby byly v multiplexu například tři UHD kanály,“ konstatoval Marcel Procházka.

V souvislosti s distribucí stanice, která v průběhu září přešla do ostrého provozu, se manažer Českých Radiokomunikací zmínil, že její distribuce v rámci DVB-T2 multiplexu by měla trvat ještě několik týdnů. Pokud FunBox 4K přestane v této síti vysílat a nedojde k dohodě o prodloužení distribuce, bude operátor vysílat opět zkušební smyčku České televize. K ukončení šíření FunBoxu 4K už došlo u bratislavského vysílače Kamzík a bylo nahrazeno opět záznamy olympiády z Rio de Janeira. Technický ředitel RTVS Andrej Doležal konstatoval, že médium již dostalo nabídku na Ultra HD přenosy z Ligy mistrů UEFA. Otázkou ovšem je, kdo by tuto datově náročnou distribuci zaplatil.

autor: lukpo
Spustit audio