Exploze chutí a vůní. Mořskou štiku pečenou v papilotě doporučuje i Liběna Rochová

Proč se vyplatí péct ryby v pečícím papíru spolu se zeleninou, vám předvede šéfkuchař restaurace Pastař Jiří Paur. Naďu Konvalinkovou spolu s Patrikem Rozehnalem naučil připravovat mořskou štiku v papilotě. Na ochutnávku dorazila i módní návrhářka Liběna Rochová, která pražské bistro velmi dobře zná. Bydlí totiž přímo nad ní.

Pečený filet z mořské štiky v papilotě se zeleninou (jedna porce)

1 filet z mořské štiky
50 g romanesca
¼ lilku
1 brambora vařené ve slupce
stroužek červené a žluté papriky
3-4 cherry rajčata
1 řapíkatý celer
kousek fenyklu
1 citron
5 baby karotek
černé olivy
tymián
oříšek másla
2 dcl bílého vína
olivový olej
citron (chemicky neošetřený)
sůl
pepř
pečící papír
alobal

Na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečeme nakrájenou zeleninu

Postup:

Papriku, lilek a řapíkatý celer nakrájíme na kousky o velikosti 2 cm.

Nakrájené romanesco, fenykl a karotku spaříme v kastrolu s osolenou vodou. Po spaření zchladíme v ledu nebo ve studené vodě, aby zelenina nezhnědla. Spařená zelenina by měla být na skus. Uvařené brambory ve slupce nakrájíme na kolečka.

Na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečeme nakrájenou zeleninu. Začínáme lilkem, poté přidáme papriku, brambory, romanesco, řapíkatý celer, fenykl a karotku. Následně to budou olivy, cherry rajčata, tymián. Na závěr na zeleninu nastrouháme citronovou kůru a zalijeme bílým vínem. Necháme chvíli provařit.

Na teflonové pánvi opečeme filety z mořské štiky. Opékáme nejprve kůží směrem k pánvi. Horní část část opepříme, osolíme, zakápneme citronovou šťávou a zastříkneme bílým vínem a poté opečeme také. Filet necháme jen krátce zatáhnout.

Filet však není třeba ani opékat a lze jej ještě syrový, pokapaný citronovou šťávou dát rovnou na uvařenou zeleninu.

Uvařenou zeleninu klademe na archy pečícího papíru, které máme podloženy alobalem. Na zeleninu položíme filet, 50g másla (na každou porci). Zabalíme jako kapsu, nejprve do pečícího papíru, poté ještě do alobalu. Balíme důkladně, aby při další přípravě nevytekla šťáva. Každou porci balíme samostatně.

Uvařenou zeleninu klademe na archy pečícího papíru, které máme podloženy alobalem. Na zeleninu položíme filet

Papiloty dáme do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečeme 12 až 15 minut. Záleží, jak vysoký filet ryby máme. Podáváme s nasekanou petrželkou a pokapané šťávou z citronu.

Co je romanesco?

Romanesco je jedlá rostlina druhu brukev zelná, která je variantní formou květáku, jemuž se, stejně jako brokolici, podobá. Je to zelenina bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu listovou, vlákninu a karoten.

Jiří Paur

Narodil se v Plané u Mariánských Lázní a v tomto městě se také vyučil kuchařem. Na své práci má nejraději stres, který kuchyně nabízí. Miluje, když to vře a přitom jede jako po másle. Je to důkaz dobře vybraného týmu. Šéfuje restauraci Pastař na Malostranském nábřeží, kde vaří odlehčenou středomořskou kuchyni, vyrábí domácí těstoviny a nabízí moderní bistro pochoutky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.