Exsoudce Jelínek půjde na 2,5 roku do vězení. Za úplatky sliboval ovlivňování soudních řízení

Bývalý litoměřický soudce Ladislav Jelínek si odpyká 2,5 roku vězení. Zaplatit má také peněžitý trest 90 tisíc korun. Pokud by nezaplatil ve stanovené lhůtě, stráví ve vězení ještě o osm měsíců déle. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Praze, který mu o rok snížil původní trest. Jelínek sliboval za úplatky ovlivnění některých soudních řízení. Rozsudek je pravomocný. Proti rozhodnutí lze podat mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý soudce Ladislav Jelínek.

Bývalý soudce Ladislav Jelínek. | Foto: reprofoto ČT24 | Zdroj: čt24

Někdejší soudce Okresního soudu v Litoměřicích Ladislav Jelínek za peníze sliboval ovlivnění případů, které rozhodoval jeho známý Vlastimil Nedvěd.

V prvním případě měl vzít 31 tisíc korun za urychlení žádosti o navrácení řidičského průkazu, v druhém žádal se společníky 380 tisíc po Ukrajinci stíhaném kvůli uplácení. Sumu ale nakonec nepřevzal. Soud Jelínka poslal do vězení za podvod, zneužití a přijetí úplatku.

Selhal a těžce dehonestoval justici. Přečtěte si rozsudek, který posílá exsoudce Jelínka za mříže

Číst článek

Skupina kolem Jelínka se scházela v litoměřické pivnici Sparta, kde peníze údajně přebíral. Měl mu je Tomáš Šimek, jemuž za ně podle soudu Jelínek slíbil, že mu díky známosti se soudcem Nedvědem pomůže získat zpět řidičský průkaz.

Šimek už dříve popsal, jak údajné úplatky Jelínkovi předal. Jelínek mu prý před pivnicí oznámil, že „dvacka bude stačit". Později však měl inkasovat ještě dalších 10 tisíc a „drobné na pivo". Jelínek se už dříve hájil tím, že peníze od Šimka nebyly úplatky, nýbrž půjčkami. Soudy mu ale neuvěřily.

„Pokud byl dnes již odsouzenému Jelínkovi uložen trest ve výměře 2,5 roku odnětí svobody, pak jsem s tímto trestem víceméně spokojen. U kladenského soudu jsem navrhoval trest odnětí svobody ve výměře tří let," komentoval pravomocný verdikt pro Zpravodajský web Českého rozhlasu lounský okresní státní zástupce Radim Dragoun, který věc dozoroval a proti Jelínkovi stanul u prvoinstančního soudu.

Jelínek byl už dříve pravomocně odsouzen k tříleté podmínce za korupci. Další bývalý soudce z Litoměřic Josef Knotek tehdy dostal trest 5,5 roku vězení a další tři lidé podmínky kvůli ovlivňování kauz za úplatek. Kvůli této kauze byli oba soudci v roce 2011 zproštěni funkce.

Justice v loňském roce za korupci a ovlivňování případů potrestala také bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína. Nyní si odpykává pět a čtvrt roku vězení.

Selhal a těžce dehonestoval justici. Přečtěte si prvoinstanční verdikt Okresního soudu v Kladně, který poslal exsoudce Jelínka za podvod na 3,5 roku za mříže.

Rozsudek nad exsoudcem Ladislavem Jelínkem by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

ČTK, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme