Extrémně malý mobilní procesor

14. březen 2014

Firma Freescale Semiconductor vyvinula neskutečně malou řídící mikrojednotku, mikrokontrolér, na bázi osvědčené vývojové linie procesorů typu ARM. Tato mikrojednotka se dokonce vejde do jedné z mnoha malých kruhových prohlubní na povrchu golfového míčku.

ARM je název architektury procesorů, kterou přes 30 let vyvíjí britská firma ARM Limited. Starší plný obchodní název této architektury zní Advanced RISC Machine. Tyto procesory byly vždy v mnoha směrech průkopnické a byly založeny na tzv. typu architektury RISC (anglicky Reduced Instruction Set Computing). Zkratka RISC označuje procesory s redukovanou instrukční sadou, jejíž podstata tkví v jednoduché a vysoce optimalizované sadě strojových instrukcí, kterou procesory vykonávají.

V roce 2007 procesory typu ARM například pracovaly v 98 % všech prodaných mobilů. Procesory ARM je dnes možné najít ve všech odvětvích spotřební elektroniky, od tabletů, mobilních telefonů, multimediálních přehrávačů, přenosných herních konzolí, kalkulaček až po počítačové periferie, jako jsou například pevné disky nebo routery. Procesory ARM dnes v rámci licence vyrábějí desítky výrobců po celém světě a jejich doménou jsou hlavně jednoúčelová zařízení s tzv. vnořenými aplikacemi.

Firma Freescale Semiconductor na bázi architektury ARM nedávno představila 32bitový čip s mikrokontrolérem Kinetis KL03, jehož rozměry jsou menší než čtvereček o délce strany 2 milimetry. Díky těmto rozměrům lze očekávat široké aplikace tohoto mikrokontroléru v oblasti tzv. internetu věcí a miniaturních senzorů, včetně biologické a lékařské oblasti. To by umožnilo skoro jakýkoliv drobný předmět denní potřeby připojit k internetu, přičemž by bylo možné zpracovávat všechny informace na bázi, která je programátorsky i komunikačně kompatibilní s mnoha dnes běžnými aplikacemi v oblasti mobilní elektroniky. Dá se také říci, že možná již brzy nebudeme schopni ani zaznamenat nebo spočítat, v čem všem mikroprocesory budou.

Nový mikrokontrolér od Freescale je o 15% menší než cokoliv podobného, co firma vyrobila v minulosti. V rámci čipu o rozměrech 1,6 x 2 mm se firmě podařilo umístit i 32 kB flashové paměti, 8 kB paměti typu ROM a 2 kB paměti typu RAM. Do výbavy se ještě vešly zavaděč operačních systémů (boot loader) a správa spotřeby energie.

Zdroje: Phys.org, Freescale Semiconductor

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio