Extrémní závody se stávají masovými, zájem je mezi profesionály i amatéry

Stačí se podívat do termínové listiny extrémních závodů na další týdny a rázem poznáte, co v nich na sportovce čeká. Už jen názvy Hradecký survival, Jesenický tvrďák nebo Přežití 2015 dávají tušit, že si v nich závodnici sáhnou na dno svých sil. A zřejmě to láká na tyto a jim podobná klání čím dál více českých profesionálních i amatérských sportovců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vabroušek při tréninku na North Pole Marathon

Petr Vabroušek při tréninku na North Pole Marathon | Foto: Facebook Petra Vabroušky

Jan Přáda začínal se sprinty na dráze, ale při studiu na pražské lékařské fakultě má v posledních letech spíše čas se vydávat na tratě v okolí koleje, kde bydlí.

Běhá půlmaratony, zaběhl i maraton a teď chce zkusit Beskydskou sedmičku, která má na 91 kilometrech převýšení přes pět tisíc metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horolezec Libor Uher přiznává, že na extrémní závody se lze dobře připravit jen vlastním tréninkem

„Když jsem doběhl půlmaraton, tak jsem si pokaždé říkal, že by se mi nechtělo běžet ještě druhou půlku. Loni jsem ale celý maraton vyzkoušel a druhý den jsem přemýšlel, co bych mohl vyzkoušet dál,“ prozradil Přáda.

Neustálou touhu zkoušet čím dál těžší závody má i triatlonista Petr Vabroušek. Ten nedávno vyhrál maraton v minus 40 stupních v Arktidě nebo stokilometrový běh Antarktidou.

„Mám za sebou více než 150 Ironmanů, a i když jsem nikdy neběhal déle než tři hodiny, tak jedenáctihodinový běh svým způsobem připomínal delší a těžší Ironman,“ srovnává.

Trénink v mrazáku se vyplatil. Vabroušek vyhrál maraton na severním pólu

Číst článek

Amatérský i profesionální sportovec mají v tomto případě stejnou motivaci, kterou je pokořit sám sebe a Petru Vabrouškovi se to povedlo už mockrát.

„Limity jsou hlavně v hlavě. Pokud se člověk nebojí a připraví se, tak se dají posunout hodně daleko,“ má jasno úspěšný český triatlonista.

'Na poslední chvíli nikdo nic nedožene'

Přesně tím samým heslem se řídí tisíce dobrodruhů, kteří se vydávají do závodů mezi profesionály, často jen kvůli popíchnutí svých přátel. Právě tito amatéři ovšem často bolestivě skončí.

„Závod se neptá na to, co kdo dělal poslední měsíc, ale řekne, co kdo dělal poslední rok. Lidé, kteří si myslí, že na poslední chvíli něco doženou, se samozřejmě mýlí,“ vysvětluje horolezec Libor Uher, organizátor Beskydské sedmičky, kterou třetina startovního pole nedokončí.

„Čím více je člověk hobby, o to více má léků a různých zázračných pilulek. Přitom princip je úplně někde jinde,“ připomíná Uher, že na extrémní závody platí jen dobrý dlouhodobý trénink.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme