Facebook plánuje online platby. Když se to povede, bude to pro něj zajímavý zdroj příjmů

17. duben 2014

Facebook chce poskytovat online platby. Podle britského deníku Financial Times teď majitelé sociální sítě čekají na to, až od irské centrální banky dostanou povolení pro novou službu.

"Dnes se na Facebook jen z mobilu připojuje skoro miliarda uživatelů z celého světa. Poskytnout jakousi formu finančních služeb je poměrně logický krok, který by byl dalším kanálem pro příjem Facebooku," řekl v Ranním Plusu redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek.

Podle něj Facebook plánuje dvě cesty. Jednou z nich je posílání peněz mezi přáteli.

"Tím druhým případem by měl být nákup nějakých reálných služeb a věcí. Pokud je nějaký podnik na Facebooku, tak by mohl skrze něj nabízet prodej svých produktů jako zcela běžný e-shop, na který jsme zvyklí."

Jak redaktor uvedl, plánované online platby nejsou pro Facebook úplnou novinkou. Už před několika lety měli američtí uživatelé sociální sítě možnost nakoupit zboží přes tlačítko Want (Chci). Z prodeje měl pak Facebook provizi.

"Někteří zlí jazykové se ptají, jestli se tento nový pokus Facebooku podaří, protože není tak jednoduché ho zrealizovat, ale byl by to určitě zajímavý nový zdroj příjmů," dodal Jakub Čížek z Živě.cz.

autoři: mvo , bum
Spustit audio