Fantastická fosilie stará 425 milionů let

12. prosinec 2012
Monitor

Paleontologové objevili nový druh pravěkého korýše. Jeho fosilie pochází ze svrchního siluru, ale zachovaly se v ní i oči nebo žábry.

Fosilie patří asi 10 milimetrů velké lasturnatce – živočichovi ze skupiny korýšů, jehož tělo místo krunýře chrání jakási lastura podobná schránkám mlžů. Místem jejího nálezu jsou 425 milionů let staré skály v britském Herefordshire, kde bylo v období siluru subtropické moře. Lasturnatky (Ostracoda) se poprvé objevily asi před 490 miliony let, často se vyskytují na fosilním záznamu a v mnoha vodách jsou hojné dosud.

Nově popsaná fosilie je unikátní tím, že se v ní zachovala nejen schránka, ale i měkké tělo s končetinami, které lasturnatky používají k plavání, očima, žábrami a trávicím systémem. Podobné nálezy jsou na fosilním záznamu extrémně vzácné. Trojrozměrná rekonstrukce silurské lasturnatky vedla paleontology z Leicesterské univerzity k závěru, že jde o nový druh, který pojmenovali jako Pauline avibella. Druhové jméno avibella znamená „krásný pták“. Odkazuje na tvar lastury korýše, která připomíná ptačí křídlo.

Zdroj: University of Leicester

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.