Psí blechy na člověka nejdou a fena musí mít štěnata. Pravda, nebo mýtus?

16. prosinec 2014

Máte doma psa nebo kočku – nebo se k jejich pořízení teprve chystáte – a neradi byste v péči o ně cokoliv zanedbali? Jednou z důležitých věcí, na které byste měli myslet, je očkování. „U psů stále platí povinnost očkovat je proti vzteklině, doporučuju i očkování proti parvoviróze. Jde o časté průjmové onemocnění, které může způsobit i smrt,“ varuje veterinářka Lucie Zatloukalová.

U koček je situace trochu jiná – tak kupříkladu očkování proti vzteklině u nich není povinné. „Kočky je určitě vhodné očkovat proti virovým onemocněním, která postihují dýchací cesty a způsobují záněty očí,“ radí veterinářka.

Jak je to s lékařskou péčí o drobné hlodavce, andulky a podobně? „Tato zvířata se většinou neočkují. U exotických druhů je nutné je spíše odčervit a zajistit jim doma vhodné zázemní. Jde tedy spíše o zoohygienu než o onemocnění,“ upozorňuje Lucie Zatloukalová.

Nejčastější mýty o domácích zvířatech

Snad každý chovatel domácího zvířete se už několikrát během svého života setkal s některým ze stále se opakujících mýtů, které se o psech, kočkách a dalších zvířatech tradují.

Tak kupříkladu: už jste slyšeli o tom, že každá fena údajně musí mít alespoň jednou za život štěňata? „Je těžké lidem vyvracet, že to tak být nemusí,“ krčí rameny veterinářka. „Opravdu je namístě fenky ke štěňatům nenutit, je možné je nechat třeba vykastrovat.“

pes

Dalším z rozšířených „strašáků“, tentokrát ze světa koček, je, že těhotná žena by neměla sdílet domácnost s kočkou. Hrozí jí prý totiž nákaza toxoplazmózou. „Riziko není tak vysoké, jak se těhotné ženy obávají,“ uklidňuje posluchače Lucie Zatloukalová. „Nakazit se toxoplazmózou rozhodně není tak jednoduché, nejčastěji to hrozí u malých zanedbaných koťátek, která trpí průjmy. Každopádně v těhotenství platí zásady hygieny.“

A na konec možná to nejdůležitější – jsou psí blechy i na člověka? „Jdou, velice,“ potvrzuje veterinářka.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio