Festival Divadlo bez bariér nabídne inscenace o rasismu, smrti nebo homosexualitě

Ostravské Divadlo loutek se ode dneška pokusí zbořit mezilidské bariéry a společenská tabu. Na obou svých scénách a také v nedalekém klubu Cooltour totiž pořádá už 8. bienále mezinárodního festivalu Divadlo bez bariér, který podle svého podtitulu překračuje hranice mezi námi a v nás. Součástí přehlídky bude i premiéra nové inscenace Divadla loutek "Oskar a růžová paní", která vznikla čistě z uměleckého přetlaku po pracovní době a bez nároku na honorář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo loutek Ostrava

Divadlo loutek Ostrava | Foto: F. Tichý

„Hra Oskar a růžová paní řeší velká témata, jako je vyrovnání se se smrtí, smyslem života a podobnými věcmi. Je v ní spousta vtipných míst,“ představuje ryze činoherní novinku umělecký šéf Divadla loutek Václav Klemens. Ta vznikla v rámci cyklu Přesčas na alternativní scéně se dvěma herci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začínající ostravský festival Divadlo bez bariér představila redaktorka Kateřina Daňková

„Přesčas je aktivita, která vzniká z takového určitého přetlaku, kdy se prostřednictvím inscenace, která se nazkouší, plní sny, tužby a představy. A znamená to taky po pracovní době,“ upřesňuje Klemens.

Premiéru nové přesčasové hry naplánovalo divadlo v termínu festivalu zcela záměrně. Smrt je totiž podle Václava Klemense pořád jedno z největších společenských tabu.

„Věc zapadá tematicky bezvadně, protože se tam musí prolomit celá řada bariér – od toho, že rodiče nejsou schopni přijmout to, že jim dítě umírá až po to, jak se se smrtí osobně vyrovnat,“ vysvětluje.

Dvacítka festivalových představení

Oskar a růžová paní bude mít premiéru už zítra v 19:30. Vedle toho ale čeká na diváky ještě zhruba dvacítka festivalových představení, která do Ostravy přivezou soubory z celého Česka i ze zahraničí.

„Máme jeden soubor z Maďarska, Slovenska a jeden úplně mezinárodní. Vyberou si všichni. Máme tam představení, která jsou určená především dětem, dokonce už od jednoho roku. A máme představení i pro seniory,“ vypočítává dramaturgyně Divadla loutek Jana Pithartová s tím, že každá z her překonává jinou bariéru.

V programu tak najdete i hru o holocaustu, rasismu, matkách samoživitelkách, homosexualitě nebo třeba Alzheimerově chorobě.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme