Festival POLIN

24. červen 2018

V Polné na Jihlavsku slavili 70. výročí vzniku státu Izrael festivalem židovské kultury. Víte, že je v Izraeli Masarykův les? Hrozila židovskému státu občanská válka hned po jeho zrodu? A představíme také židovské lékárníky, kteří působili v předválečném Československu.

Minulý víkend ožila Polná na Jihlavsku židovským festivalem Polin. Na programu byly koncerty, divadelní představení, dílny a také komentované prohlídky. Cílem festivalu je propagovat židovskou kulturu a historii a přiblížit ji především mladým lidem.
Festival Polin podpořil revitalizaci Masarykova lesa v Izraeli. Nachází v údolí Jezreel, na severu Izraele a byl založen v r. 1930. Za prostředky, které se tehdy v Československu vybraly, byla zakoupena půda a vysázeno více než 13.000 sazenic lesa, který byl věnován prezidentu Masarykovi k jeho 80. narozeninám. Po téměř devadesáti letech les vyžaduje revitalizaci a na jeho obnovu můžete přispět i vy.

V Izraeli stačí říct Altalena, a lidé hned vědí, že řeč je o tragickém bodu novodobých židovských dějin. O výročí jinak málo známé události hovoří Jan Fingerland.

Na Den židovských památek se lidem otevře turnovská synagoga

„Apotéky s Davidovou hvězdou“ byl název přednášky, kterou nedávno uspořádal Spolek akademiků Židů. Představila historii židovských farmaceutů, kterých v Československu v letech 1918-1945 působilo několik stovek. O jejich osudech pojednává rozsáhlá disertační práce, která vznikla na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové. S jejím autorem natáčela Jana Šustová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio