Festival Šumava Litera ve Vimperku nabídl literaturu se šumavskou tématikou

20. listopad 2017

V závěru 15. století se Vimperk stal po Plzni druhým českým městem, kde se tiskly knihy. V roce 1855 ve městě vyrostla tiskárna Johanna Steinbrennera. Nejen na tuto tradici teď navazuje knižní festival Šumava Litera.

Cílem akce je představit šumavskou krajinu jako domov mnoha literárních postav a také jako místo literárních toulek.

Hlavní sál vimperského hotelu Zlatá Hvězda zaplnily stánky nakladatelů. Návštěvníci mohli vybírat mimo jiné z naučné literatury a básnických sbírek nebo zakoupit historické šumavské pohlednice.

Město na úpatí Boubína hostilo knižní přehlídku potřetí. „Hledali jsme, čím výjimečným by se Vimperk mohl prezentovat, a kromě Šumavy jsme našli knihy, které se tady tiskly už v 15. století. Spojili jsme to a vznikla Šumava Litera,“ vysvětlil hlavní organizátor a ředitel kulturního střediska Jaroslav Pulkrábek.

Doplnil, že na festival dorazilo téměř 40 spisovatelů, kteří píší o Šumavě, ať už knihy historické, beletrii nebo poezii. Nechyběla šumavská legenda Emil Kintzl, David Jan Žák s Králem Šumavy a autor detektivek Jiří Březina.

Šumava není jen o drsné horské přírodě, ale třeba také o tradičních lokálních receptech. Ve své knize je prezentovala Lucie Kohoutová. „Šumava byla docela chudý kraj, takže základem jídel jsou brambory, kyselé zelí a uzené maso. Nejznámější jsou asi šumavské drbáky a potom různé koláče a buchty, zelníky a tak dále,“ popsala.

Svou nejnovější knihu, lyrickou prózu s názvem A zavaž si tkaničky, představil Roman Szpuk, rodák z Teplic, který se do Vimperku přestěhoval před 28 lety. „Já se spíš snažím odhalovat Šumavu současnou. Zajímají mě lidé, co tady žijí stranou civilizace. To je zajímavý fenomén, potkávám se s lidmi, kteří žijí po maringotkách a ve srubech. Dalším tématem je samozřejmě příroda, dělám meteorologa, takže hodně času trávím v lese bez kontaktu s lidmi, a to je vhodné na meditaci nebo přemýšlení,“ řekl.

Přehlídka Šumava Litera vyvrcholila slavnostním vyhlášením ceny Johanna Steinbrennera. V kategorii naučné literatury zvítězila kniha Světem šumavské přírody od Martiny Kučerové a Vladimíra Dvořáka. Cenu v kategorii beletrie a poezie si odnesl Martin Sichinger za knihu Poslední šumavská pastvina, která získala také speciální ocenění knihoven.

autor: mvo
Spustit audio