Festival židovské kultury Cimes

19. listopad 2017

Zemřela významná novinářka a překladatelka Ruth Bondyová. V rámci teplického festivalu židovské kultury Cimes se diskutovalo i o židovské tematice v českém filmu. Už půl století uplyne od přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která měla vést k ukončení blízkovýchodního konfliktu.

V úterý zemřela v Ramat Ganu Ruth Bondyová, izraelská novinářka, spisovatelka a překladatelka – a také pražská rodačka. Bylo jí 94 let. Za jejím životem a dílem se ohlíží Jan Fingerland.

Sedmý ročník festivalu židovské kultury Cimes, který právě probíhá v Teplicích, je za svou polovinou. Návštěvníci už měli možnost shlédnout představení Obchod na korze a film na Konci světa doleva, poslechnout si přednášku o židovských osobnostech Teplicka, ochutnat izraelskou kuchyni ... V úterý byla na programu přednáška o židovské tematice v českém filmu. A tam se byla podívat i naše spolupracovnice Veronika Kindlová.

00816750.jpeg

Ve středu uplyne 50 let od přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která měla vést k ukončení blízkovýchodního konfliktu. Dodnes se tak nestalo. Téma úvahy Leo Pavláta.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio