Filmy o Berdychově gangu nebo ruské avantgardě. Začíná jihlavský festival dokumentárních filmů

Jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava představí téměř třicet programových sekcí. Festival zahájí dokument Zákon Helena o Berdychově gangu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě | Foto: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Jelikož jde o jubilejní ročník, organizátoři budou taky trochu slavit. Ve speciální sekci Jihlavský manifest bude k vidění dvacet pečlivě vybraných dokumentů, říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jihlavě začíná mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů. Více si poslechněte v reportáži Ondřeje Bambase.

„Když si vzpomenu, jak horkotěžko jsme sháněli filmy pro první ročník v roce 1997 a většina těch filmů byla českých, ale zahrnovala období nejen roku nebo dvou, ale i třeba dvou nebo tří desetiletí. Zároveň šlo ve velké většině o filmy krátkometrážní, deseti, patnáctiminutové. Dneska víme, že velká většina dokumentárních filmů je spíše celovečerní. Nebo alespoň středometrážní, to znamená má kolem 40 minut, často ale spíš hodinu a půl. Ta proměna je zásadní,“ popisuje proměnu festivalu Hovorka.

Velkou pozornost může vzbudit už zahajovací dokument Petry Nesvačilové Zákon Helena. Ten by mohl díky silnému zájmu médií o kauzu Berdychova gangu vzbudit stejný zájem jako loňský film Víta Klusáka o Andreji Babišovi.

Na festivalu se představí také dokumentaristé Českého rozhlasu

„Stejně jako jsem loni nečekal, že AB Matrix Víta Klusáka může vzbudit takové věci, jako vzbudil, takové napětí, tak ani letos neočekávám u nějakého filmu, že by se něco takového mohlo stát, ale třeba se to stane. To je samozřejmě vliv těch dokumentárních filmů, že jsou se živými lidmi o živých situacích a otázkách,“ řekl Hovorka.

Cenu diváků získal na festivalu v Jihlavě dokument o Babišovi

Číst článek

Na festivalu v mimosoutěžní sekci Průhledná bytost se také představí film amerického režiséra Billa Morrisona Decasia. Ten zařadil americký Kongres do Národního filmového registru. Festival také nabídne dokumenty o Islandu, ruské avantgardě nebo historii amerických voleb.

Na festivalu vystoupí také dokumentaristé Českého rozhlasu, kteří na čtvrtek a pátek připravili speciální semináře a workshopy.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme