Finanční správa bude zkoumat konta Čechů v HSBC, účty údajně proteklo 2,5 miliardy

Česká finanční správa získala údaje o bankovních účtech Čechů ve švýcarské pobočce britské banky HSBC. Zjistily to Lidové noviny. Pobočka údajně pomáhala svým klientům vyhýbat se placení daní v mateřských zemích. V kauze známé jako SwissLeaks figurují i jména několika prominentů, například automobilového závodníka Fernanda Alonsa, herce Christiana Slatera, fotbalisty Diega Forlána nebo modelky Elle McPhersonové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HSBC

HSBC | Foto: HSBC Bank

Z údajů Mezinárodního sdružení investigativních novinářů vyplývá, že v letech 2006 až 2007 mělo mít u švýcarské filiálky HSBC účet 91 českých občanů. Nejvyšší částka na jednom z účtů spojovaných s Českou republikou činila asi 330 milionů korun. Celkově pak asi proteklo 2,5 miliardy korun.

„Objem získaných informací čítá několik desítek záznamů. Částky úložek se liší, pohybují se řádově až do několika milionů amerických dolarů," potvrzuje Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství. Česká finanční správa teď bude data prověřovat.

Data o 106 tisících klientů z 203 zemí světa, kteří měli vklady ve výši asi 2,5 bilionu korun, vynesl z banky v roce 2007 IT expert Hervé Falciani. Ten pak utekl do Francie, kde dodnes žije pod policejní ochranou a s falešnou identitou.

V roce 2008 se daty začala zabývat francouzská policie. Praktiky švýcarské pobočky HSBC započala loni rozkrývat skupina několika investigativních médií.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme