Finské děti se budou učit psát už jen na klávesnici. Odborníci jsou zděšení

13. leden 2015

Používání počítačů, tabletů, mobilů a dalších zařízení způsobilo, že se blíží konec psacího písma. Ve Finsku vznikl návrh, podle kterého se úplně zruší výuka psaní perem. Děti budou psát už jen na klávesnici.

„Nina Harmanen, která se vytvářením plánu zabývá na ministerstvu školství, se obhajuje tím, že i v každodenním životě je pro děti a žáky důležitější umět bravurně zacházet s klávesnicí a že schopnost umět psát tužkou se dostává do pozadí, že to už pro prosazení se v životě, ať už sociálním nebo profesním, není zas tak důležité,“ říká redaktor zahraniční redakce Centra zpravodajství Českého rozhlasu Martin Ježek.

Záměr mezi odborníky vzbudil zděšení. Oponenti říkají, že tady nejde jen o to zabezpečit čitelnost písma a přenášet informace písmem, ale že psaní rukou je také motorická záležitost. Je to důležité pro jemnou motoriku rukou a mozkové funkce.

Odpůrci také tvrdí, že psané písmo je nezastupitelné a že ze života nezmizí úplně. Podle expertů není možné zavírat oči před tím, že děti mají od 80. let čím dál tím větší problémy se čtením psaného písma.

Ovšem podobné záměry jako ten z Finska se už prosazují například ve Spojených státech a ve Švýcarsku se o tom diskutuje.

Na některých školách v České republice se žáci učí psát typem písma comenia script, které se podobá tiskacímu.

autoři: mvo , Martin Ježek
Spustit audio