Firma Amtrak brzy v USA zavede rychlovlaky, pojedou až 300 kilometrů v hodině

18. září 2016

Spojené státy zatím nemají tak rozvinutou síť rychlodrah jako některé země Evropy a Východní Asie. Zatímco ve Francii, Německu, Japonsku a Číně jezdí rychlovlaky často i rychlostmi kolem 300 kilometrů v hodině, ve Spojených Státech rychlost vlakových souprav zřídkakdy přesáhne 200 kilometrů v hodině.

Chce-li v současnosti Američan cestovat ještě o něco rychleji, zvolí vnitrostátní leteckou dopravu, která je v USA naopak velmi vyspělá a obvyklá. Tato situace by se ale nyní mohla poněkud změnit, pokud známý americký železniční dopravce, firma Amtrak, uskuteční své plány na vylepšení vlaků, které si vyžádají 2.5 miliardy dolarů.

Půjde o největší investici do infrastruktury v rámci firmy Amtrak za posledních 45 let. Cílem tohoto kroku je v roce 2021 v rámci tzv. Severovýchodního koridoru, tj. na rušné trase rychlodráhy mezi Bostonem, New Yorkem, Philadelphií, Baltimorem a Washingtonem, zvýšit rychlost souprav až na rychlost 300 kilometrů v hodině.

V rámci tohoto kroku bude postaveno 28 zcela nových souprav rychlovlaků, které nahradí stávající vlaky Acela Express, jezdící na této trase. Také bude nutné zvýšené rychlosti technicky přizpůsobit železniční dráhu samotného Severovýchodního koridoru. Většinu práce na nových vlacích pro Amtrak odvede na zakázku firma Alstom.

Zdroje: Futurism, Engadget, Amtrak, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.