Firma Nvidia vytvořila počítačový “supermozek” pro robotická auta

14. leden 2016

Tento řídící superpočítač se jmenuje Nvidia Drive PX2 a má výpočetní sílu asi jako 150 počítačů MacBook Pro od firmy Apple. Zároveň pracuje na principu “deep learning” (hlubinného učení), tedy využívá současné významné technologie umělé inteligence.

Uvnitř pracuje 12 klasických procesorových jader (ve dvou procesorech Tegra). Jejich výpočetní sílu zvyšují další 4 procesorová jádra průtokového typu, soustředěná ve dvou grafických kartách (GPU). Počítač je vystavěn na bázi architektury Maxwell/Pascal a grafických výpočetních jader s implantovanou platformou CUDA a je intenzivně chlazen kapalinou.

Vyjádřeno v číslech, má celý tento konglomerát v pohyblivé desetinné řádce výpočetní výkon zhruba 8 bilionů operací (8 TeraFLOPs). Tento výkon počítači umožňuje pomocí metod umělé inteligence analyzovat 2800 obrázků za sekundu, což je velmi podstatné pro řídící činnost robotického auta, které se musí neustále velmi dobře orientovat v situaci kolem sebe.

Řídící počítač Nvidia Drive PX2 bude schopen zpracovávat data z dvanácti kamer najednou, dále údaje z LiDARu, radaru a ultrazvukových senzorů. Bude tak mít přehled o situaci ve svém okolí v plném rozsahu 360 stupňů. Počítač má spotřebu 250 wattů.

Příslušnou softwarovou platformou, odpovědnou za rychlou analýzu nejen obrazové informace, je zde samostatně se učící systém na bázi neuronové sítě s názvem DriveNet. Dá se tedy říci, že s postupem doby bude řídící počítač příslušného robotického auta stále chytřejší a chytřejší. Řídící mozky aut stejného typu si budou dokonce moci i navzájem předávat nové zkušenosti, přes centrální cloudovou službu.

Řídící mozek si vlastně během jízdy vytváří pro svoji potřebu jakýsi 3D model okolního prostředí. Firma Nvidia také plánuje, že v budoucnosti si budou moci v rámci zábavy tento 3D model prohlížet i cestující uvnitř auta, pokud budou chtít. Budou tak moci porovnat své vidění okolního prostředí s tím, co “vidí” chytré auto, které je veze.

První automobilkou, která pravděpodobně vyzkouší tento řídící supermozek v rámci svých vozů, bude firma Volvo. Následovat ji budou značky Audi, Mercedez-Benz, BMW, Ford, Daimler a další. Všechny zmíněné firmy již testují systém Nvidia Drive PX2 na svých speciálně upravených autech. Systém by měl být komerčně dostupný někdy koncem tohoto roku.

Zdroje: Nvidia 1, Nvidia 2, The Next Web 1, The Next Web 2, The Next Web 3, Popular Science, Gizmodo, The Verge, ExtremeTech 1, ExtremeTech 2, FossBytes, VentureBeat, Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio