FOTO: Mladí pásovci se zabydlují v brněnské zoo

Brněnskou zoo obohatil pár pásovců kulovitých.

Ricardo a Júlia se jmenují dva mladí pásovci kulovití, které získala brněnská zoologická zahrada. Hmyzožravci původem z jižní Ameriky jsou už teď k vidění ve společné expozici s papoušky Ara v pavilonu Exotárium.

Obě zvířata jsou velmi mladá, samec Ricardo se narodil loni v červenci v Zoo Antwerpy a samice Júlia v srpnu v Zoo Heidelberg. Chovatelé je zatím neseznámili, pásovci si nejdřív musí zvyknout na nový režim a na nové sousedy.

Zoo už delší dobu chová také pásovce štětinaté, ti se ale od pásovců kulovitých liší. „Všechny druhy pásovců jsou něčím zajímavé, tady ti se umí úplně stočit do kuličky - na rozdíl od pásovců štětinatých, kteří se takto stočit neumí. Chrání se tak před predátory,“ vysvětlila chovatelka Jana Moravová.

V brněnské zoo se zabydlují pásovci kulovití
Pásovec kulovitý

Pásovec kulovitý pochází z oblasti subtropického lesa a křovinatých savan Grand Chaco v Jižní Americe. Na rozdíl od jiných druhů pásovců si většinou nehloubí vlastní nory, dává přednost opuštěným úkrytům dalších zvířat.

Pásovec kulovitý
V brněnské zoo se zabydlují pásovci kulovití

„Pásovci jsou zajímavá zvířata, která vypadají, jako by vznikla spojením želvy a králíka. Příbuzná však nejsou ani jednomu z nich – ve skutečnosti bychom jejich nejbližší příbuzné našli mezi mravenečníky a lenochody,“ dodal ředitel zoo Martin Hovorka.

autor: gaj
Spustit audio