FOTO: Nový Bor má novou smuteční síň, přispěli i místní skláři

Na lesním hřbitově v Novém Boru dokončili rekonstrukci smuteční síně. Dnes a zítra 21. a 22. září si ji lidé budou moc prohlédnout. K její nové podobě přispěli i tamní skláři a výtvarníci.

Stavbaři v průběhu jednoho roku odstranili dvě přístavby a místo nich postavili nové, tentokrát obložené dřevem. Troje dveře taky umožní obřady přizpůsobit počtu hostů. Při menším počtu smutečních hostů se může obřad odehrát v komorním duchu jen v historickém jádru síně.

Po opravě je v síni víc míst k sezení, aktuálně 120, a lepší je také zázemí. Místní sklář a výtvarník Zdeněk Kudláček vytvořil skleněné objekty, které symbolicky odkazují právě na tradici sklářství, se kterou je město spjaté.

Nové skleněné vitráže

Kromě vyhřívané podlahy a sedadel je vyhřívaná i rampa, která vede ke vstupním dveřím. To by mělo přispět k lepší údržbě i tomu, že se na ní při námraze nikdo nezraní. Nové jsou ve smuteční síni taky skleněné vitráže, říká vedoucí odboru správy majetku města Jitka Capouchová: „Mělo dojít jen k opravě prasklých dílů, ale při vyjmutí dveřních křídel došlo k poškození skleněných vitráží, proto jsou úplně nové.“

Smuteční síň v Novém Boru má nový kabát
Spustit audio