FOTO: Nový kostel na Lesné bude kulatý s pětimetrovým duhovým oknem

Poklepáním základního kamene včera na brněnském sídlišti Lesná začala stavba nového kostela.

V Brně v úterý odpoledne slavnostně začala stavba nového kostela. Vyroste v centru nejstaršího tamního sídliště Lesná, hned vedle duchovního centra blahoslavené Marie Restituty v Nezvalově ulici. Této brněnské rodačce bude také zasvěcený.

Věřící o stavbu kostela na Lesné usilovali přes padesát let. S prostorem pro duchovní nebo kulturní centrum ostatně počítali už autoři sídliště. Nejprve budování kostela bránila politická situace, po roce 1989 zase komplikovaný výběr projektu a také nedostatek peněz.

V roce 2004 otevřela farnost duchovní centrum, které dodnes slouží ke konání bohoslužeb. Myšlenky na stavbu kostela se ale věřící nevzdávali. Dokazuje to i fakt, že si v roce 2009 při návštěvě papeže Benedikta XVI. v Brně od něj nechali požehnat základní kámen této stavby. Právě ten včera slavnostně poklepali.

Originální kostel bude mít kruhový půdorys.

Kostel bude mimořádný i svým vzhledem. Bude mít kruhový půdorys a zvonici se zvonkohrou. Architekt Marek Štěpán zvolil tvar kruhu, protože podle něj je znamením něčeho božského a současná liturgie má ke kruhu blízko.

U stropu kostela bude pětimetrové okno v barvách duhy.

Oblost stavby bude kontrastovat s hranatými tvary panelových domů a zajímavý bude také přístup denního světla. V horní části stavby bude po celém jejím obvodu asi pět metrů vysoké okno v barvách duhy a podle toho, z které strany bude svítit slunce, takovou bude mít světlo v interiéru barvu.

Kostel doplní zvonice se zvonkohrou

Podle místního faráře Pavla Hověze bude na stavbu a vybavení kostela potřeba si 100 milionů korun. Peníze získává farnost výhradně od soukromých dárců. Zatím vybrala asi 60 milionů korun. Počítá s tím, že si bude muset vzít i úvěr.

Stavba ubere parkovací místa

Stejně jako všechny stavby i budování nového kostela bude znamenat omezení pro obyvatele, kteří žijí v blízkosti staveniště. Stavební práce v podstatě začaly už před několika dny předáním a přípravou staveniště. Výkopové práce, které budou znamenat asi největší pohyb stavebních strojů, zeminy a materiálu, ale přijdou na řadu v příštích dnech.

Kostel na Lesné chtějí věřící postavit už přes padesát let.

Na ulicích, kudy budou auta stavbařů jezdit, jsou už teď značky se zákazem zastavení v místech, kde obyvatelé běžně parkují. Pro ně bude toto omezení značné. Vedení městské části slibuje, že dohlédne na to, aby stavbaři dodržovali podmínky stanovené ve stavebním povolení a pokud možno co nejméně stavbou obtěžovali obyvatele v okolí. Výstavba kostela, který bude jednou z největších podobných staveb v brněnské diecézi, má trvat víc než rok a půl.

autor: gaj
Spustit audio