FOTO: O pandy a koaly se v nejstarší zoo na světě stará česká ošetřovatelka

Nejstarší zoologickou zahradou na světě je ta ve Vídni v zámku Schönbrunn. Už několik let jsou jejím největším tahákem pandy, které jsou ale majetkem Číny. Ta je zahradám po světě jen dlouhodobě pronajímá.

O pandy a také koaly ve Vídni se stará Češka Simona Gábrišová. Do Rakouska emigrovala s manželem Jiřím těsně před sametovou revolucí. Zanedlouho začala pracovat ve vídeňské zoo a už ji neopustila. Pandy a koaly jsou její životní láskou.

Kolik sežere panda bambusu za den? Neuvěřitelné množství

Paní Simona Gábrišová otevírá klec, která odděluje vnitřní a venkovní výběh pro pandy. Samice Jang-Jang si jde pro krmení. Denně sežere až třicet kilo bambusu.

„My tady v Schönbrunnu máme bambusu dost, akorát nám nevydrží přes zimu. Proto ho nakupujeme v jižní Francii a vozí nám ho dvakrát měsíčně. Máme tady velký sklad, kde ho chladíme, takže vydrží čtrnáct dnů čerstvý. Zásob máme hodně.“

Čtěte také

Panda u krmení leží a břicho jí slouží jako talíř. Kromě listů sežere i samotný bambus, který je velmi ostrý.

„Je to neskutečné. Pokaždé, když se na ně dívám, je záhadou, že si nic neudělají, že se neporaní a dokážou se nakrmit,“ říká. Kromě bambusu dostává panda i půl kila zeleniny denně. Je to prý hlavně mrkev, sladký brambor nebo paprika.

Panda velká ve vídeňské ZOO

Pandy nejsou jen roztomilá zvířátka. Ošetřovatelé musí být na pozoru

Pandy jsou pro návštěvníky vídeňské zoo velkým lákadlem. I když však působí neuvěřitelně roztomile, ošetřovatelé se k nim zásadně nepřibližují.

„Panda má 120 kilo a má chrup jako medvědi. My k nim proto nechodíme, vše se řeší přes mříže. I trénink nebo ošetření. Pandy slyší, cítí a vidí úplně jiné věci než my a bez jakékoliv příčiny se může jejich chování změnit. Proto k nim nechodíme.“

Jiný „bezpečnostní“ režim panuje v sousedním pavilonu pro koaly. Paní Simona tam zvířata musí brát do ruky, protože je dvakrát denně váží. Láskyplně jim vysvětluje, co se bude dít a na první pohled se k nim chová jako k dítěti. To ale ona striktně odmítá. Zdání podle ní klame.

Koala po probuzení

„I když se k nim chovám na první pohled jako k dítěti, mluvím s nimi, tak polidšťovat se zvíře nesmí. Ale přiznávám, že náš vztah je velmi emotivní. Poznám, kdy má koala špatnou, nebo dobrou náladu.“

Češi se ve vídeňské zoo často lekají

Zatímco pandy žerou výhradně bambus, koalové potřebují k životu zase jen eukalyptus. Do vídeňské zoo ho dvakrát týdně posílá speciální zahrádkářství pod Londýnem. Nová zásilka má dorazit každou chvíli a paní Simona ji musí převzít a dát do velké lednice.

Pak ji ještě čeká obchůzka svých pavilonů. Má ráda, když uslyší češtinu a může své krajany trochu vylekat. „Třeba stojí u klokanů, něco si česky říkají a mezi sebou se na něco ptají. Vtom jim z ničeho nic odpovím česky. Pokaždé jsou z toho vyjukaní. To se mi líbí.“

autor: pev
Spustit audio