Fotopasti zachytily vlka, jak prochází rezervací zubrů a koní u Milovic

24. duben 2018

V rezervaci u zubrů a divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice se objevil vlk. Zachytila ho fotopast. Pravděpodobně se jedná o partnerku samce vlka sraženého začátkem dubna jen několik kilometrů odsud na dálnici D10 u Brodců na Mladoboleslavsku.

Fotopasti vlka zachytili 11. dubna, když časně ráno procházel pastevní rezervací a poté i uvnitř rezervace. „Nelze vyloučit, že pouze prošel a v oblasti bývalého vojenského prostoru se již nenachází. Za dva týdny uplynulé od záznamu mohl snadno urazit desítky, nebo dokonce stovky kilometrů,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Do té doby, ani poté už jej kamery nezachytili.

Vlk do blízkosti obory možná dorazil z Kokořínska, kde šelmy monitorují už několik let pracovníci Agentura ochrany přírody a krajiny. První vlčí smečka, která tady žije od roku 2015, je od místa vzdálená jen 40 kilometrů.

Vlk, kterého na Mladoboleslavsku zachytila fotopast

Bývalý unikátní prostor mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou je lokalitou, kde žijí zubři a divocí koně. Také se tu už objevil i šakal. Fakt, že místo objevil nově i vlk, není pro odborníky žádnou senzací. Jedná se o nejbližší lokalitu v blízkosti Kokořínska, kde se v relativně rozsáhlém a kompaktním krajinném celku bez lidských sídel prolínají lesní a nelesní plochy s bohatou nabídkou potravy. Ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál dokonce tvrdí, že pokud by se tady šelmy usadily, mohly by pomoci se snížením počtu přemnožených divokých prasat.

Podobně se v tiskovém prohlášení organizace vyjádřil i starosta honebního společenstva Staré Benátky Karel Bendl, podle kterého by vlci mohli ekosystému pomoct odstranit nemocné kusy.

autor: redakce
Spustit audio