Francie potvrdila pravost nahrávky se svým občanem zajatým v Alžírsku

Videonahrávka s Francouzem uneseným v Alžírsku je pravá, oznámilo ministerstvo zahraničí. Zadržený Hervé Gourdel na ní vyzval prezidenta Francoise Hollanda, aby země ukončila vojenské údery proti Islámskému státu v Iráku. Oznámil také, že ho zajala odnož organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius | Zdroj: Reuters

Pravost nahrávky potvrdil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

„Ministerstvo zahraničních věcí naneštěstí potvrzuje autenticitu nahrávky, na které je zobrazen pan Hervé Gourdel, kterého v neděli zajali na dovolené v alžírském rezionu Tizi Ouzou," řekl Fabius.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace Francouze zadržovaného teroristy v Alžírsku je vážná. Paříž nechce s únosci vyjednávat. Případ ve Francii sleduje zpravodaj Jan Šmíd

Podle alžírských úřadů byl 55letý Francouz unesen při výletu do hor asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru. Francouzské bezpečnostní složky teď ve spolupráci s alžírskými úřady pátrají po únoscích.

Francie od minulého týdne společně se Spojenými státy bombarduje pozice Islámského státu v Iráku. Podle Fabiuse se francouzská politika kvůli únosu nezmění.

„Je to vážná hrozba a toto svědectví znovu dokazuje extrémní krutost hnutí Islámský stát a všech, kdo ho podporují,“ zmínil francouzský ministr zahraničí a dodal:

„O únosu jsme už jednali s alžírským ministrem zahraničí i premiérem a spolupracujeme s alžírskými úřady na tom, aby se náš krajan dostal na svobodu. Nebudeme ale zastírat fakt, že situace je velmi kritická.“

Znepokojená je také francouzská veřejnost. Lidé se například obávají jezdit metrem. Francouzský premiér Manuel Valls je ujišťuje, že úřady dělají všechno pro to, aby hrozbu snížily na minimum.

Premiér ale stejně jako ministr zahraničí potvrdili, že Francie s únosci nebude vyjednávat.

Vojáci chalífátu podle agentury Reuters pohrozili, že Gourdela zabijí do 24 hodin, jestli Francie svou intervenci v Iráku nezastaví.

Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme