Francouzské letectvo zaútočilo na pozice IS v syrském městě Rakka

Francouzské stíhačky v noci podnikly svůj dosud největší útok proti pozicím hnutí Islámský stát v Sýrii. Nálety směřovaly hlavně na město Rakka, kde vedení džihádistického útvaru sídlí. Akce francouzského letectva jsou odvetou za páteční atentáty v Paříži. Prezident Francois Hollande už v sobotu slíbil Islámskému státu nemilosrdnou válku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská letadla v noci zaútočila na dva výcvikové tábory Islámského státu v okolí Rakky. Cílem náletů bylo také velící středisko a skladiště zbraní a střeliva ve městě a jeho okolí.

Podle nevládní Syrské observatoře pro lidská práva bylo v Rakce slyšet alespoň 30 mohutných výbuchů. Islámský stát údajně omezil pohyb lidí po městě a informace o důsledcích náletů se tak nedaří získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie v reakci na pařížské teroristické útoky bombardovala pozice IS u syrského města Rakka. Více s analytikem ČRo Milanem Slezákem

„Francie přirozeně převzala iniciativu a v zájmu legitimní obrany přijala tato opatření. Udělali jsme to už v minulosti a teď znovu, protože jak víte, Rakka je velitelské centrum Islámského státu. Takže nemůžeme dovolit, aby nás znovu těžce napadli, jak se tomu stalo v Paříži,“ řekl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Paříži Jana Šmída překvapila intenzita bombardování a úzká spolupráce Francie a Spojených států: „Přímo na americkém velitelství sedí Francouzi, kteří využívají nejmodernější americkou navigační techniku. Do té doby je to spolupráce nevídaná.“

Francouzské stíhačky, kterých je v regionu 12, startují z letišť v Jordánsku a Spojených arabských emirátech. Jejich počet se do budoucna zvýší o ty, které budou startovat z lodi Charles de Gaulle. Údery na IS mají sice dopad, oslabily ho, ale nejsou všemocné.

Francouzská policie zná identitu tří atentátníků, pátrá po uprchlém

Číst článek

„Aby to mohlo fungovat, potřebuje koalice podporu pozemních sil. Tam, kde se daří koordinovat útoky pozemních sil s leteckými údery, se odpůrcům IS daří. Jako například ofenziva severoiráckého města Sindžáru, kterého se IS zmocnil před rokem a teď se ho podařilo dobýt kurdským bojovníkům. V Sýrii i Iráku ale chybí mocná pozemní síla, která by využila letecké převahy,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Hnutí Islámský stát loni vyhlásilo na části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho střediskem. Organizace ovládá podle odhadů až polovinu syrského území. Jde ale o jeho řídce obydlené oblasti, většinu velkých měst na západě drží v rukou stále Damašek.

Syrský prezident Bašár Asad atentáty v Paříži sice odsoudil, vina podle něj ale padá také na Francii a její politiku, která prý umožňuje šíření terorismu.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, Štěpán Macháček, Milan Slezák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme