Francouzský regulátor CSA ve formě otázek a odpovědí zveřejnil další plány s DAB+

3. leden 2018

U celoplošných sítí by vyšla roční distribuce na deset až dvanáct milionů euro, tedy v přepočtu přibližně 255 až 300 milionů korun. Náklady by se rozdělily přibližně mezi třináct vysílatelů.

Francouzský regulátor CSA koncem prosince loňského roku na svém webu zveřejnil dvanáct nejžhavějších otázek, na nichž by měla zajímat odpověď zájemce o pozemní digitální rozhlas DAB+. CSA tak dává k dispozici mimo jiné nejen známá fakta týkající se výhod technologie, ale i podrobnosti o tom, podle jakého modelu by se mělo tato technologie dál rozšiřovat. Vysílání bude probíhat jak v rámci lokálních, tak případně metropolitních multiplexů.

Každá metropolitní oblast by měla disponovat celkem čtyřmi vrstvami pro DAB+. Šlo by konkrétně o regionální, rozšířenou a dvě národní vrstvy. Ty by fungovaly jako celoplošné sítě. Pokud jde o rozšířenou vrstvu, ta by vždy kopírovala nejen samotnou metropoli dané oblasti, ale také její široké okolí. Dvě národní sítě jsou dle rozdělení určeny jako šestiúhelník, kde bude pokrytí záležet na počtu vysílačů. V základní podobě se ale počítá se 70 % metropolitní populace a dále všech dálnic a silnic, které budou jednotlivé oblasti spojovat.

Chod těchto dvou sítí by ročně vyšel v případě každé z nich na deset až dvanáct milionů euro, tedy v přepočtu přibližně 255 až 300 milionů korun. Tyto náklady by se rozdělily vždy mezi třináct rozhlasových stanic, což je počet, který by měl obsadit jeden multiplex. Pro červenec letošního roku doporučuje francouzský regulátor CSA zahájení výběrového řízení pro první multiregionální tendr. O rok později by CSA ráda zahájila další víceúrovňovou síť, která pokryje patnáct hlavních regionů. Výběrovým řízením má předcházet také vypracování studie na mediální krajinu.

autor: lukpo
Spustit audio