František Novotný: O budoucnosti sklářství...

11. únor 2013
Vstupte!

Dnešní Vstupte! v repríze věnujeme tématu, které se tzv. "na pořad dne" vrátilo v uplynulých letech, když jsme mohli číst o zániku některých domácích sklářských dílen na západě a severu Čech.

Doc. Ing. František Novotný, CSc., se narodil v roce 1951 a jeho život je spojen s Technickou univerzitou v Liberci. Po absolutoriu v oboru strojírenství (1974) pracoval krátce jako konstruktér v podniku Skleněná bižutérie v Jablonci nad Nisou, později se vrátil na domovskou Katedru sklářských a keramických strojů, kde se zapojil do výzkumu (CSC., 1981) a pedagogické činnosti (od 1975).

Sklářská pec

Od roku 2000 toto oddělení, nyní již pod názvem Katedra sklářských strojů a robotiky, vede. Habilitoval se v oboru konstrukce strojů a zařízení (1987). Podnikl řadu zahraničních stáží, zejm. v Německu a Belgii, spolupodílel se na vývoji desítek technických patentů a jako řešitel či spoluřešitel má na starosti mnoho průmyslových a výzkumných grantů. Na své fakultě strojní přednáší mj. předměty Základy robotiky, Syntéza pneumatických obvodů nebo Sklářské a keramické stroje. O současnosti a budoucnosti sklářství bude s doc. Novotným rozmlouvat Martin Štoll.

Zítra ve Vstupte!:

Znáte historii světového nebo domácího komiksu? A jaký vliv měla na obrázkové seriály u nás doma proměnlivá politická situace? Poslouchejte zítřejší reprízu Vstupte!...

autor: Martin Štoll
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.